Εκτός από τη μικρή συμμετοχή στην τελική φάση, -αφού μόνο η κινέζικη Cosco φέρεται να έδωσε το παρών- χαμηλότερο των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να είναι και το τίμημα για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου (51%) του ΟΛΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν οι Κινέζοι είναι μικρότερη των 350 εκατ. ευρώ καθώς από τον Οργανισμό αφαιρέθηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η έκταση των 100 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα που παραχωρήθηκε στους δήμους της περιοχής, κάτι που απομείωσε την αξία του. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το τίμημα να μην υπερβαίνει ούτε τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά να αντιστοιχεί με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις θεωρούν βέβαιο ότι η πλευρά της Cosco θα κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να ανεβάσει την προσφορά της, στην προσπάθειά του να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία για το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο συμπληρώνουν πως η διαβούλευση δεν πρόκειται να είναι εύκολη, καθώς δύσκολα οι Κινέζοι θα αυξήσουν την προσφορά τους στα επίπεδα που ενδεχομένως να επιθυμεί το Ταμείο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι Κινέζοι στον Πειραιά συνεχίζουν να επενδύουν και να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη γεωστρατηγική θέση του λιμανιού ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη, και δευτερευόντως για τα κέρδη που βγάζουν.
Την ίδια στιγμή, κύκλοι που πρόσκεινται στην Cosco επισημαίνουν ότι η φημολογούμενη αποστασιοποίηση των άλλων δύο υποψήφιων μνηστήρων από την αποκρατικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, δηλαδή της APM Terminals που ανήκει στον δανέζικο κολοσσό της Maersk αλλά και της ICTS από τις Φιλιππίνες θα πρέπει να αποτελέσει τροφή για προβληματισμό για τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και όχι για πανηγυρισμούς. Υπογραμμίζουν δε ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι συνεχείς αξιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας έφθασαν στο σημείο να δοκιμάσουν την υπομονή των υποψήφιων επενδυτών, ακόμη και των πιο ένθερμων, όπως η Cosco, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανόν η αποχώρηση των άλλων δύο επενδυτών να συνδέεται με τις συνεχείς καθυστερήσεις...
Παράγοντες της αγοράς πάντως, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν κυρίως τη φημολογούμενη αποστασιοποίηση των Δανών της Maersk, οι οποίοι έδειχναν ζωηρό ενδιαφέρον και δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για την προσέγγιση της κυβέρνησης με τους Κινέζους στο θέμα του ΟΛΠ, αναφέρουν ότι πιθανότητα να συνδέεται με την πρόθεσή τους να εστιάσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον ΟΛΘ, η ιδιωτικοποίηση του οποίου είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει μέσα στο 2016. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι αφορά στη σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ.
(Πηγή: Ημερησία)