Συμπλήρωσε η «Π» έναν τετραήμερο κύκλο έρευνας και συλλογής εκτιμήσεων γύρω από τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο. Και συνοψίζει. Φαίνεται ότι για πρώτη φορά η περιοχή μας βλέπει μια συγκεκριμένη προοπτική σύνδεσης τη φθηνή πηγή ενέργειας, την οποία, προνομιακά, απολαμβάνουν εδώ και καιρό άλλες περιοχές, διευρύνοντας την ανισότητα μεταξύ της Δ. Ελλάδας και άλλων περιφερειών της χώρας

Συμπλήρωσε η «Π» έναν τετραήμερο κύκλο έρευνας και συλλογής εκτιμήσεων γύρω από τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο. Και συνοψίζει.

Φαίνεται ότι για πρώτη φορά η περιοχή μας βλέπει μια συγκεκριμένη προοπτική σύνδεσης τη φθηνή πηγή ενέργειας, την οποία, προνομιακά, απολαμβάνουν εδώ και καιρό άλλες περιοχές, διευρύνοντας την ανισότητα μεταξύ της Δ. Ελλάδας και άλλων περιφερειών της χώρας.

Η προοπτική συνίσταται σε θαλάσσια μεταφορά, παρόχθια αποθήκευση και διάθεση σε χρήση προς τους «βαρύτερους» καταναλωτές, που είναι οι παραγωγικές μονάδες. Μιλάμε για το έτος 2018. Μάλλον με όρους «συν», παρά «πλην», καθώς οι διαδικασίες, τεχνικές, γραφειοκρατικές, χωροθετικές και κατοχύρωσης της ασφάλειας είναι σύνθετες και απαιτητικές.

Θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε για οικιακή χρήση; Ναι, αλλά όχι από την πρώτη στιγμή. Η ΔΕΠΑ δεν κρύβει ότι την ενδιαφέρει πλέον- γιατί μέχρι πρότινος ήταν ασύμφορο- ο λιανικός καταναλωτής. Αυτό, όμως, συνεπάγεται δίκτυα και ανάπτυξη υποδομών, με συνεργό, φυσιολογικά, τον Δήμο, και με χρηματοδότη, ενδεχομένως τα ευρωπαϊκά ταμεία, εν μέρει ή εν συνόλω.

Όλοι οι παρατηρητές λένε ότι το φυσικό αέριο θα φέρει εξοικονόμηση ενέργειας και άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας. Εξυπακούεται ότι η προοπτική αυτή είναι εξόχως φιλολαϊκή, γιατί είναι η κοινωνία εκείνη που κατά κύριο λόγο φλέγεται για λιγότερο δαπανηρή κάλυψη στοιχειωδών αναγκών όπως η θέρμανση, και βέβαια για δουλειές για νέους ανθρώπους.

Τίποτε δεν είναι εύκολο. Είμαστε «στην αρχή της αρχής», όπως προσφυώς λέχθηκε. Είμαστε όμως και σε σημείο εκκίνησης και πατάμε γκάζι.

Επιβάλλεται οι φορείς (Αυτοδιοίκηση, ΟΛΠΑ, τεχνικός κόσμος, κοινωνικοί εταίροι) να ενώσουν δυνάμεις και να μη δουν ανταγωνιστικά ή μέσα από παραταξιακά φίλτρα το όλο ζήτημα.

Η «Π» θα παρακολουθεί στενά την πορεία του θέματος. Μαζί, φυσικά, και όλα όσα αφορούν τις ζωτικές μας υποδομές. Οπως, η υπόθεση του νέου σιδηροδρόμου, που παρουσιάζει κινητικότητα και περνάει σε κομβική φάση.

(από www.pelop.gr, 02/02/2016)