Κοτζιάς: Η Ελλάδα Ξεπέρασε Όλες τις Δυσκολίες για την Προμήθεια Αζέρικου Αερίου Μέσω ΤΑΡ

Κοτζιάς: Η Ελλάδα Ξεπέρασε Όλες τις Δυσκολίες για την Προμήθεια Αζέρικου Αερίου Μέσω ΤΑΡ
energia.gr
Πεμ, 4 Φεβρουαρίου 2016 - 09:19
Η Ελλάδα ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και έλυσε τις εκκρεμότητες ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TAP), σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή τους με τον Αζέρο υπουργό Ενέργειας Natig Aliyev, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Μπακού

Η Ελλάδα ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και έλυσε τις εκκρεμότητες ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TAP), σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή τους με τον Αζέρο υπουργό Ενέργειας Natig Aliyev, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Μπακού.

Ο κ. Aliyev από την πλευρά του σημείωσε ότι ομαλή εφαρμογή του project του TAP είναι σημαντική για την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας ότι «το 50% των εργασιών στο κοίτασμα Shah Deniz 2 έχουν ολοκληρωθεί», ενώ, όπως είπε, «οκτώ από τις 26 σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Aliyev, ο ρόλος της Ελλάδας στον TAP είναι πολύ σημαντικός, αφού αν δεν κατασκευαστεί ο αγωγός, το Αζερμπαϊτζάν δεν θα μπορεί να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα ενεργειακά, είπε:

«Σχετικά με την ενέργεια, έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική περιοχή από ενεργειακής άποψης. Τώρα προγραμματίζουμε την προμήθειά μας με ενέργεια από την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζετε, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν βρει τεράστια ενεργειακά αποθέματα και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνδέσουμε αυτές τις δυνατότητες που προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος και τη δυνατότητα προμήθειας αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Και δημιουργούμε μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ακόμη έναν αγωγό φυσικού αερίου, στον οποίο θα διοχετεύεται, επίσης, το αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Και έχουμε κάνει στην Ελλάδα όλες τις προετοιμασίες. Έχουμε φέρει εις πέρας όλα όσα μας αναλογούν. Ελπίζω ότι σε δύο χρόνια θα προμηθευόμαστε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»