Ακιντζί: Και Από το Φυσικό Αέριο η Χρηματοδότηση της Λύσης – Υπέρ της Παρουσίας της Τουρκίας και Μετά τη Λύση

Ακιντζί: Και Από το Φυσικό Αέριο η Χρηματοδότηση της Λύσης – Υπέρ της Παρουσίας της Τουρκίας και Μετά τη Λύση
energia.gr
Πεμ, 4 Φεβρουαρίου 2016 - 13:34
Σε συνέντευξη στη Wall Street Journal, ο κ. Ακιντζί, ερωτηθείς για το κόστος μια πιθανής λύσης, αναφέρει πως κάποιοι μιλούν για $25 δις όμως αυτό δεν είναι ακριβές ποσό. Έχουμε προσελκύσει είπε, το ενδιαφέρον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όμως δεν θεωρούμε ως δεδομένα χρήματα από τη διεθνή κοινότητα

Σε συνέντευξη στη Wall Street Journal, ο κ. Ακιντζί, ερωτηθείς για το κόστος μια πιθανής λύσης, αναφέρει πως κάποιοι μιλούν για $25 δις όμως αυτό δεν είναι ακριβές ποσό. Έχουμε προσελκύσει είπε, το ενδιαφέρον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όμως δεν θεωρούμε ως δεδομένα χρήματα από τη διεθνή κοινότητα. Όπως είπε ο κ.Ακιντζί, θα χρειαστούν μακροχρόνια δάνεια (τα οποία δεν διευκρινίζει ποιος θα αποπληρώνει) ενώ θα χρησιμοποιήσουμε όπως είπε, μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο, το οποίο όπως είπε ανήκει και στις δύο κοινότητες.

 

Όπως μεταδίδει το nomisma.com.cy, ο κατοχικός ηγέτης, κάνει επίσης λόγο για παρουσία της Τουρκίας και μετά τη λύση, για μεταβατική περίοδο όπως είπε, προκειμένου να διασφαλίσει τους Τουρκοκύπριους.

 

Κατα τ' άλλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο κατοχικός ηγέτης, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι φέτος είναι η καλύτερη και πιθανόν τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Μεγαλονήσου, ενώ όπως αναφέρεται, η ισχυρή πίεση από τους δύο ηγέτες για την επανένωση έχει οδηγήσει σε μία συντονισμένη διεθνή ώθηση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος που είναι ανοικτό επί 40 χρόνια.

 

«Εάν αποτύχουμε πάλι, το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια για μία ομοσπονδία», δήλωσε ο Ακιντζί. Μετά την αποτυχία της τελευταίας μεγάλης προσπάθειες ένωσης του νησιού το 2004, μία νέα αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει τους μελλοντικούς πολιτικούς να εστιάσουν στην παγίωση της διάσπασης της Κύπρου», πρόσθεσε.

 

«Η τρέχουσα συγκυρία είναι η πιο ευνοϊκή που θα μας επέτρεπε να συμφωνήσουμε στον τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, «έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ακιντζί».

 

Από την ΕΕ έως τις ΗΠΑ και την Τουρκία, πολλοί διπλωμάτες βλέπουν ευκαιρία για μία οικονομική ώθηση και ενίσχυση της ασφάλειας σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ενώ η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια και η έξοδος της Κύπρου από το αυστηρό πρόγραμμα διάσωσής της τον Μάρτιο ενισχύουν επίσης την αίσθηση ότι ίσως είναι ο σωστός χρόνος για την επανένωση της νήσου, αναφέρει η εφημερίδα.

 

Σύνθετα εμπόδια, ωστόσο, παραμένουν, αναφέρει η εφημερίδα, όπως το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων που εισέβαλαν και κατέλαβαν το μισό νησί για πάνω από 40 χρόνια και τα οποία πολλοί Τουρκοκύπριοι τα θεωρούν ως προστάτες τους.