Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σαουδικής Αραβίας σε «Α-» από «A+» προηγουμένως, προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη τις «σημαντικές και παρατεταμένες» επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σαουδικής Αραβίας σε «Α-» από «A+» προηγουμένως, προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη τις «σημαντικές και παρατεταμένες» επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητο το outlook, δηλαδή δεν πρόκειται τους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε νέα αλλαγή της αξιολόγησης, καθώς, όπως αναφέρει, αναμένει πως οι αρχές της χώρας «θα προχωρήσουν στα κατάλληλα βήματα ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας».

Σημειώνεται πως ο οίκος έχει υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για την τιμή του πετρελαίου κατά 20 δολάρια το βαρέλι για την περίοδο 2016 - 2019. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η τιμή του αργού (WTI) θα διαμορφωθεί φέτος, κατά μέσο όρο, στα 40 δολάρια/βαρέλι και ότι θα αυξηθεί σταδιακά στα 50 δολάρια έως το 2018.

Τέλος, εκτιμά πως εντός της ίδιας περιόδου το κρατικό χρέος της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ.