Συντονισμένη Προσπάθεια για την Αποκατάσταση της Ισορροπίας στην Αγορά Πετρελαίου

Συντονισμένη Προσπάθεια για την Αποκατάσταση της Ισορροπίας στην Αγορά Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 22 Φεβρουαρίου 2016 - 08:13
Οι συνομιλίες γύρω από την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου για τη διατήρηση των εξαγωγών στα τρέχοντα επίπεδα, θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Μαρτίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες για εξομάλυνση της ανισορροπίας που επικρατεί στην αγορά

Οι συνομιλίες γύρω από την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου για τη διατήρηση των εξαγωγών στα τρέχοντα επίπεδα, θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Μαρτίου. 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες για εξομάλυνση της ανισορροπίας που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, μετά και από τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε, την προηγούμενη εβδομάδα, μια ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με κορυφαίους «παίκτες» τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο, ο Αλεξάντερ Νόβακ, χαρακτήρισε «αρκετά σημαντική» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας πως οι χώρες που υποστήριξαν ανοιχτά τη συγκεκριμένη προσέγγιση επί του θέματος (για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου), παράγουν περίπου το 75% του παγκόσμιου όγκου εξαγωγών αργού. «Αυτό που θέλω να πω είναι πως πρακτικά αυτό αρκεί για να επέλθει συμφωνία», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συγκρατήσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, εάν και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες πράξουν αναλόγως.

Από την πλευρά του, το Ιράν χαιρέτισε τη συμφωνία της Ντόχα, ωστόσο δεν εμφανίσθηκε ανοικτό σε ενδεχόμενο «πάγωμα» της παραγωγής της χώρας στα επίπεδα του Ιανουαρίου, με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της χώρας, μάλιστα, να διαμηνύει το Σάββατο πως σύντομα η χώρα θα αυξήσει την παραγωγή της.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexey Texler, είχε δηλώσει πως ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του Ιράν, η συμφωνία θα έφερνε αποτέλεσμα.

Όπως σχολίασε ο κ. Νόβακ, οι συνομιλίες μεταξύ της Βενεζουέλας και του Ιράν βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας πως ανάλογες διαβουλεύσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και σε χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού και της Νορβηγίας, χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να τηρήσουν «εποικοδομητική στάση», σύμφωνα με την εκτίμηση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας.

Τους τελευταίους 20 μήνες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί απώλειες μεγαλύτερες του 70%, εν μέσω της υπερπροσφοράς στην αγορά που έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά, εξ αιτίας της υψηλής - κοντά σε επίπεδα ρεκόρ - παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ και όχι μόνο.

Μάλιστα, η πληγείσα από την κρίση Βενεζουέλα έχει ασκήσει πιέσεις για μία συμφωνία, ως αντίβαρο στο πρόβλημα της ύφεσης που στέρησε την πλειοψηφία από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Νόβακ, εάν κλείσουν οι στρόφιγγες και δεν διοχετευθεί άλλη ποσότητα πετρελαίου στην αγορά, το συνολικό πλεόνασμα πετρελαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου, τις τελευταίες εβδομάδες, μοιάζουν να ακολουθούν συνεχώς το ίδιο μοτίβο», σχολιάζουν σχετικώς οι αναλυτές της Commerzbank, εκτιμώντας πως με κάθε ένδειξη ότι οι χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, δεν αργεί να έρθει και η διάψευση.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που ελπίζουν πως το αργό έχει αγγίξει τον «πάτο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics, οι πρόσφατες διαβουλεύσεις ενδέχεται να σηματοδοτούν την πρώτη ένδειξη προθυμίας για δράση, προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω πτώση των τιμών. Άλλωστε, η ανάλυση θεωρεί αξιοσημείωτο το γεγονός πως το Μπρεντ κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τα 30 δολάρια/βαρέλι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.