Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια θα αγοράζει από το Ιράν 60.000 βαρέλια αργού την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί έως τα 150.000 βαρέλια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου της χώρας

Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια θα αγοράζει από το Ιράν 60.000 βαρέλια αργού την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί έως τα 150.000 βαρέλια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου της χώρας, Amir-Hossein Zamaninia.

Όπως δήλωσε το περασμένο Σάββατο ο κ. Ζαμανίνια στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Shana, η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη προβλέπει ότι Ιράν θα εξάγει στη χώρα μας 60.000 έως 150.000 βαρέλια/ημέρα. 

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συναλλαγές μόλις επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο -ιρανικό- τραπεζικό σύστημα. 

Τέλος, είπε ότι αντικείμενο των διμερών διαπραγματεύσεων ήταν και η ρύθμιση των οφειλών των ΕΛΠΕ και ότι η αποπληρωμή τους είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Ζαμανίνια είχε έρθει στη χώρα μας στα τέλη Ιανουαρίου και είχε συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Τότε, είχε ανακοινωθεί και η συμφωνία για την επανάληψη των εισαγωγών αργού από το Ιράν.

Όπως έχει επισημάνει το energia.gr σε πρόσφατο άρθρο, το ιρανικό αργό με δύο βασικές ποικιλίες, το Iranian light και το Iranian heavy, έχει καλό περιεχόμενο σε νάφθα ενώ περιέχει πολλά "αρωματικά", το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αποδώσει, κατά την διύλιση, περισσότερα οκτάνια συγκρινόμενο με άλλους τύπους αργού (λχ. Arabian light, Nigerian boni κλπ.). 

Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θειάφι, παρουσιάζει χαμηλή οξύτητα και κυρίως έχει μικρή περιεκτικότητα σε νερό και άλατα και άρα είναι πιο εύκολο από πλευράς επεξεργασίας.

Γενικά, το ιρανικό αργό θεωρείται ότι διαθέτει ένα καλό net back value για τις ελληνικές διυλιστηριακές μονάδες οι οποίες, λόγω της παραγωγικής τους διάταξης, μπορούν και παράγουν καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, με επίκεντρο τις βενζίνες, το μαζούτ και την άσφαλτο. 

Με άλλα λόγια, θεωρείται ένας πολύ καλός τύπος πετρελαίου, αφού συνδυάζει άριστα τεχνικά χαρακτηριστικά με ανταγωνιστικό κόστος.

Επιπλέον, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς πετρελαίου η επανάληψη προμηθειών ιρανικού αργού από τα δυο Εεληνικά δυιλιστηριακά συγκροτήματα (ΕΛΠΕ και Motor Oil) αναμένεται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τα θετικά τους αποτελέσματα.