Total, OMV και Repsol Ξεκινούν στα Μέσα Απριλίου Υπεράκτιες Έρευνες Υδρογονανθράκων στη Βουλγαρία

Total, OMV και Repsol Ξεκινούν στα Μέσα Απριλίου Υπεράκτιες Έρευνες Υδρογονανθράκων στη Βουλγαρία
energia.gr
Τρι, 22 Μαρτίου 2016 - 18:18
Η γαλλική Total, η αυστριακή OMV και η ισπανική Repsol θα ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο υπεράκτιο πεδίο 1-21 Χαν Ασπαρούχ της Βουλγαρίας στα μέσα Απριλίου. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας της χώρας, Delyan Dobrev

Η γαλλική Total, η αυστριακή OMV και η ισπανική Repsol θα ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο υπεράκτιο πεδίο 1-21 Χαν Ασπαρούχ της Βουλγαρίας στα μέσα Απριλίου. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας της χώρας, Delyan Dobrev.

Η αρχική γεώτρηση θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες και θα παράσχει νέες πληροφορίες για τα διαθέσιμα αποθέματα αλλά και για το αν αυτά είναι εκμεταλλεύσιμα, όπως δήλωσε ο Dobrev μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στη Σόφια.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η εμπορική εκμετάλλευση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων που πιθανόν βρεθούν, και που είναι απαραίτητοι για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Βουλγαρίας, θα ξεκινήσει μετά από αρκετά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εταιρείες ολοκλήρωσαν μέσα σε 210 ημέρες τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, καλύπτοντας μία έκταση 7.740 τ.χλμ. Είχαν προηγηθεί δισδιάστατες σεισμικές έρευνες μήκους 3.000 χλμ., που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2013.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2014, η κοινοπραξία αποφάσισε να καθυστερήσει την έρευνα, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Το μπλοκ 1-21 Χαν Ασπαρούχ βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στα ανοικτά της Βουλγαρίας, στις δυτικές ακτές του Εύξεινου Πόντου, και καλύπτει μία έκταση 14.220 τ.χλμ., ενώ το βάθος των υδάτων φτάνει μέχρι και τα 2.200 χλμ. Η Total κατέχει το 40% των μετοχών του πρότζεκτ, ενώ OMV και Repsol διαθέτουν από 30% η καθεμία.

Τον περασμένο μήνα, η Royal Dutch Shell υπέγραψε συμβόλαιο για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο παρακείμενο 1-14 Silistar block, που καλύπτει μία έκταση 6.893 τ.χλμ. Η Shell δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει επενδύσεις 18,6 εκατ. ευρώ σε ερευνητικές δραστηριότητες και να καταβάλει στο βουλγαρικό Δημόσιο μπόνους ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.