Νέα Πρόκληση Ακιντζί: «Μονομερής Ενέργεια που Μπορεί να Αυξήσει την Ένταση» ο Γ΄Γύρος Παραχωρήσεων

Νέα Πρόκληση Ακιντζί: «Μονομερής Ενέργεια που Μπορεί να Αυξήσει την Ένταση» ο Γ΄Γύρος Παραχωρήσεων
energia.gr
Τρι, 5 Απριλίου 2016 - 14:13
«Μονομερή ενέργεια» που θα μπορούσε να «δυναμιτίσει» τις συνομιλίες για το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο ηγέτης του ψευδοκράτους την πρόσφατη προκήρυξη, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του τρίτου γύρου ερευνών για φυσικό αέριο στην ελεύθερη ΑΟΖ της Μεγαλονήσου

«Μονομερή ενέργεια» που θα μπορούσε να «δυναμιτίσει» τις συνομιλίες για το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο ηγέτης του ψευδοκράτους την πρόσφατη προκήρυξη, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του τρίτου γύρου ερευνών για φυσικό αέριο στην ελεύθερη ΑΟΖ της Μεγαλονήσου.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Associated Press, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι τα πιθανά έσοδα από το αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει εν μέρει την επανένωση του νησιού.

«Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία και να προωθήσει την ειρήνη σε μία ασταθή περιοχή σαν τη δική μας», τόνισε ο Ακιντζί.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, η ανάδειξη του οποίου είχε αρχικά προκαλέσει ελπίδες για αλλαγή στάσης του ψευδοκράτους στο Κυπριακό, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας (την οποία επέμεινε να αποκαλέσει, κατά την πάγια τακτική τόσο της Άγκυρας όσο και του ψευδοκράτους «Ελληνοκυπριακή διοίκηση») θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οπωσδήποτε το φυσικό αέριο θα είναι ένα ατού αν υπάρξει σοφή προετοιμασία και αν το διαχειριστούμε με τρόπο που δεν θα πυροδοτήσει ένταση στην περιοχή», υπογράμμισε στη συνέντευξή του στο Associated Press ο ηγέτης των Κατεχομένων, ενισχύοντας τις εντυπώσεις πως οι ελπίδες που είχε αρχικά καλλιεργήσει δεν αποτελούσαν τίποτε άλλο παρά επικοινωνιακή προσπάθεια εγκλωβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περισσότερες παραχωρήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

Ο Ακιντζί επέκρινε τον νέο γύρο παραχωρήσεων για έρευνες φυσικού αερίου που προκήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ελεύθερη ΑΟΖ, ισχυριζόμενος ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει τη συνεννόηση ανάμεσα στα δύο μέρη, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν νέες έρευνες.

Μάλιστα, τόνισε ότι «οι ερευνητικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της νότιας ακτογραμμής της Κύπρου το 2014 οδήγησε στην διακοπή των συνομιλιών εν μέσω μίας εξελισσόμενης διαμάχης σχετικά με τα δικαιώματα επί του υπεράκτιου ορυκτού πλούτου του νησιού», δήλωσε ο Ακιντζί.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους δήλωσε, επιπλέον, ότι, όπως είχε καταλάβει ο ίδιος, όταν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την επανένωση, δεν είχαν προγραμματιστεί νέες έρευνες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η απόφαση των Ελληνοκυπρίων για την παραχώρηση νέων αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων θέτουν τώρα σε πιθανό κίνδυνο τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, όταν βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία, Ισραήλ και Κύπρο και επιτευχθεί συμφωνία για το Κυπριακό, το κυπριακό και το ισραηλινό αέριο θα μπορούσαν να διοχετευθούν στις ευρωπαϊκές αγορές με αγωγό που θα περνάει από το τουρκικό έδαφος, ισχυριζόμενος ότι «δεν θα αποτελεί μόνο έναν ενεργειακό διάδρομο, αλλά και έναν διάδρομο για την ειρήνη».