Οι Τράπεζες Ανοίγουν τους Κρουνούς της Χρηματοδότησης Projects για την Αποθήκευση Ενέργειας

Οι Τράπεζες Ανοίγουν τους Κρουνούς της Χρηματοδότησης Projects για την Αποθήκευση Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 11 Απριλίου 2016 - 09:56
Η αποθήκευση ενέργειας ίσως είναι μία αναδυόμενη τεχνολογία, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τράπεζες και οι επενδυτές φοβούνται να χρηματοδοτήσουν τα πιο ελκυστικά projects

Η αποθήκευση ενέργειας ίσως είναι μία αναδυόμενη τεχνολογία, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τράπεζες και οι επενδυτές φοβούνται να χρηματοδοτήσουν τα πιο ελκυστικά projects.

«Όταν πας στις τράπεζες, λένε "Νιώθουμε άνετα με την τεχνολογία"», όπως δήλωσε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της AES Energy Storage, John Zahurancik, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του συνεδρίου του Bloomberg New Energy Finance, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. «Κανείς δεν θέλει να είναι στην πίσω πλευρά του λεωφορείου» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Οι τράπεζες αναζητούν τις απαραίτητες μακροχρόνιες εξασφαλίσεις ότι αυτά τα συστήματα θα φέρουν λεφτά, ειδικά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. «Σίγουρα, τα έσοδα είναι το ζήτημα. Όταν υπάρχουν περισσότερα πράγματα να γίνουν, τότε θα δεις να έρχεται η χρηματοδότηση» προσθέτει.

Η μονάδα της AES είναι μία από τις λίγες που κατασκευάζουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα (utility-scale). Ως τις αρχές Φεβρουαρίου, διέθετε συστήματα ισχύος 384 MW σε λειτουργία, κατασκευή ή ανάπτυξη.  

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Καλιφόρνια, το Οντάριο και ίσως σύντομα και στη Βρετανία, θα προσφέρουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για μεγαλύτερα projects, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου 100 MW που αναπτύσσει η AES στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, με συμφωνία αγοράς από μονάδα της Edison.

«Δείχνει ότι μπορείς να κάνεις κάτι μεγάλο και με συμβόλαιο» επισήμανε ο πρόεδρος της AES Energy Storage.

Το project στο Λονγκ Μπιτς αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.