Globes: Συνάντηση Γ.Γ. Υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου

Globes: Συνάντηση Γ.Γ. Υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 21 Απριλίου 2016 - 12:16
Οι γενικοί διευθυντέςτων υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ συναντήθηκαν χθες προκειμένου να συζητήσουν τους πιθανούς τρόπους ενεργειακής συνεργασίας, ιδίως στο φυσικό αέριο, όπως μεταδίδει η ισραηλινή Globes

Οι γενικοί διευθυντέςτων υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ συναντήθηκαν χθες προκειμένου να συζητήσουν τους πιθανούς τρόπους ενεργειακής συνεργασίας, ιδίως στο φυσικό αέριο, όπως μεταδίδει η ισραηλινή Globes.

Κατά τη συνάντηση στο Τελ Αβίβ, το οποίο διοργανώθηκε ως συνέχεια αντίστοιχης στη Λευκωσία, συζητήθηκε η εξαγωγή του αερίου των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, ο αγωγός East Med, οι ΑΠΕ, τα εναλλακτικά καύσιμα, ο ρόλος του αερίου στις μεταφορές, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση.

Ειδικότερα, στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε η πιθανότητα του αγωγού East Med, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό. Αντιθέτως, πιο ζεστά φαίνεται πως βλέπουν οι Ισραηλινοί την ηλεκτρική διασύνδεση, καθώς θα τους επιτρέψει να περιορίσουν την ενεργειακή τους απομόνωση, αν και σημειώνουν ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορεί να είναι σύμμαχοι φαινομενικά, αλλά στην πράξη υπάρχει μια ανταγωνιστική τάση μεταξύ τους. Αυτό ισχύει επειδή η Κύπρος μπορεί να εμποδίσει την εξαγωγή αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν μέσω Τουρκίας ενώ αντίστοιχα το Ισραήλ μπορεί να εμποδίσει την εξαγωγή κυπριακού αερίου προς την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει να λάβει μέρος στην διαδικασία έγκρισης του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, καθώς εκτιμά ότι μέρος του εκτείνεται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Επίσης, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει ακόμα την συμφωνία συνεκμετάλλευσης, γεγονός που καθυστερεί τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις κυπριακές εξαγωγές αερίου.