Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Τεμένουζκα Πέτκοβα, και του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ορυχείων και Γεωργίας του Ιράν, (ICCIMA), κ. Farhad Sharif, στις 15 Απριλίου, στη Σόφια, βρέθηκε η συνεργασία της γειτονικής χώρας με την Τεχεράνη στον τομέα του φυσικού αερίου

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Τεμένουζκα Πέτκοβα, και του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ορυχείων και Γεωργίας του Ιράν, (ICCIMA), κ. Farhad Sharif, στις 15 Απριλίου, στη Σόφια, βρέθηκε η συνεργασία της γειτονικής χώρας με την Τεχεράνη στον τομέα του φυσικού αερίου.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού Υπουργείου Ενέργειας, η Βουλγαρία θεωρεί το Ιράν ως δυνητική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για το σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό (gas hub), το σχέδιο κατασκευής του οποίου παρουσιάστηκε το Μάρτιο στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της 18ης Μικτής Επιτροπής Βουλγαρίας–Ιράν για την οικονομική και επιστημονική/τεχνική συνεργασία.

 

Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, η βουλγαρική πλευρά εκτιμά ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δυνατό για το Ιράν να προμηθεύσει με συμπιεσμένο φυσικό αέριο τη Βουλγαρία μέσω του Poti στη Γεωργία και της Μαύρης Θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2015 το Υπουργικό Συμβούλιο Βουλγαρίας υιοθέτησε σχέδιο για κατασκευή κέντρου αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου (gas hub) στη Βάρνα, το οποίο θα φέρει το όνομα “Balkan”.

 

Μακροπρόθεσμα, προμήθειες μπορούν να πραγματοποιούνται είτε μέσω τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είτε μέσω νέων αγωγών. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, η κα Πέτκοβα εξέθεσε την πορεία υλοποίησης της κατασκευής των διασυνδετηρίων αγωγών αερίου με τις γειτονικές χώρες, καθώς και τις προοπτικές συμμετοχής της Βουλγαρίας στο έργο για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη. «Τα έργο αυτά είναι πολύ σημαντική ευκαιρία για εμάς, γιατί θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Sharif δήλωσε ότι, επί του παρόντος, καλύτερες προοπτικές υφίστανται στην προμήθεια LNG, καθώς, κατά την άποψή του, στο απώτερο μέλλον, θα είναι δυνατό για τη Βουλγαρία να κατασκευάσει ένα μικρό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (mini LNG complex), για να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, εξάλλου, η Βουλγαρία και το Ιράν θα επανενεργοποιήσουν τις ομάδες εργασίας για την ενέργεια και το φυσικό αέριο στο πλαίσιο της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής.

 

Συγκεκριμένα, εντός του επόμενου τετραμήνου θα ανανεωθεί η σύνθεσή τους και θα διεξαχθούν συναντήσεις στη Σόφια.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι την Πέμπτη 14 Απριλίου είχε προηγηθεί συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, κ. Lyuben Petrov, με τον Πρόεδρο του ICCIMA, κ. Mohsen Jalalpour. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με το Ιράν, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Petrov, αποτελεί «σημαντική συνιστώσα της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της Βουλγαρίας στην περιοχή της Ασίας». Ο κ. Petrov τόνισε, επίσης, ότι η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων κατά του Ιράν δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των διμερών σχέσεων. Είναι δε μεγάλης σημασίας η ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ βουλγαρικών και ιρανικών επιχειρήσεων μέσω της συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις που διεξάγονται στις δύο χώρες, επιχειρηματικών φόρουμ και αποστολών.

 

Σύμφωνα με τον κ. Petrov, η βουλγαρική επιχειρηματική κοινότητα επιδεικνύει ενδιαφέρον για τη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών με το Ιράν. Μεταξύ των τομέων, όπου η διμερής συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, περιλαμβάνονται τα φαρμακευτικά, τα χημικά, η βιομηχανία τροφίμων, η παραγωγή εξαρτημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία και η τεχνολογία των πληροφοριών. Αντίστοιχα, ο κ. Jalalpour εκτίμησε ότι οι ιρανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου και στην από κοινού παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών.

Όπως αναφέρουν, τέλος, τα στοιχεία που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το βουλγαρικό Στατιστικό Ινστιτούτο, ο διμερής όγκος εμπορίου κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, Συγκεκριμένα, το 2015 οι βουλγαρικές εξαγωγές στο Ιράν ανήλθαν σε € 126 εκατ. (έναντι € 93 εκατ. το 2014), ενώ οι εισαγωγές σε μόλις € 14 εκατ. (έναντι € 32 εκατ. το 2014).