Οι Αυξήσεις σε ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Καυσίμων οι Βασικές Πηγές για τα 1,8 Δις Ευρώ του Νέου Πακέτου Μέτρων

Οι Αυξήσεις σε ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Καυσίμων οι Βασικές Πηγές για τα 1,8 Δις Ευρώ του Νέου Πακέτου Μέτρων
energia.gr
Δευ, 16 Μαΐου 2016 - 14:19
Από τον Ιούλιο θα ισχύσει η αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθούν οι αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτά τα μέτρα, καθώς και όλες οι αυξήσεις εμμέσων φόρων, θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Από τον Ιούλιο θα ισχύσει η αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθούν οι αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτά τα μέτρα, καθώς και όλες οι αυξήσεις εμμέσων φόρων, θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

 

Συνολικά το κόστος των μέτρων για τους φορολογουμένους υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων θα προέλθουν από την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

 

Στο εν λόγω πακέτο μέτρων βασική ρύθμιση είναι η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, από τον Ιούλιο του 2016. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η αύξηση αυτή αφορά τα παρακάτω είδη:

 

- τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ,φρυγανιές κ.ά.).

- αναψυκτικά – χυμούς.

- εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια), catering.

- εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

- υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.

- επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.

- άνθη - φυτά.

 

Όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο 2016, ενώ η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, και κηροζίνη θα ισχύσει από τον Ιανουάριο 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβαρύνσεις στην αμόλυβδη υπολογίζεται να φθάσουν τα 10 λεπτά το λίτρο.

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και η κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Επίσης από τον Ιανουάριο του 2017 θα ισχύσει η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Από την ίδια ημερομηνία ξεκινά και η επιβολή φόρου 5% στο Ιντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά και η επιβολή φόρου στον καφέ.

Το μέτρο του φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών θα ξεκινήσει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2018.

Επίσης το πακέτο των μέτρων προβλέπει και αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ. (τέλη). Σύμφωνα με το σχέδιο αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί το 2017.

Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», τα καινούργια τέλη ταξινόμησης διαμορφώνονται ως εξής:

-4%επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
- 8%επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
- 20%επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
- 25%της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
- 32%
για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.


Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Τέλος, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και μέτρα για την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο τη μείωση της χρήσης μετρητών και επιταγών.

 

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι οι επικεφαλής των θεσμών πίεζαν ώστε το σύνολο των μέτρων να εφαρμοσθεί άμεσα, η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους δανειστές για σταδιακή αναπροσαρμογή των συντελεστών, έτσι ώστε να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις των σκληρών μέτρων σε διάστημα 18 μηνών, δηλαδή ως και τον Ιανουάριο του 2018.