Αυξάνεται από την 1η Ιουνίου ο ΕΦΚ σε Αμόλυβδη, Πετρέλαιο και Υγραέριο Κίνησης - Καταργείται ο ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο για Ηλεκτροπαραγωγή

Αυξάνεται από την 1η Ιουνίου ο ΕΦΚ σε Αμόλυβδη, Πετρέλαιο και Υγραέριο Κίνησης - Καταργείται ο ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο για Ηλεκτροπαραγωγή
energia.gr
Πεμ, 19 Μαΐου 2016 - 07:44
Αυξάνεται από την 1η Ιουνίου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε αμόλυβδη βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και το υγραέριο κίνησης, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Καταργείται ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή
Αυξάνεται από την 1η Ιουνίου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε αμόλυβδη βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και το υγραέριο κίνησης, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Για τις υπόλοιπες χρήσεις, εκτός της οικιακής κατανάλωσης, θεσπίζεται κλιμακωτός συντελεστής ΕΦΚ ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Ειδικότερα, στην αμόλυβδη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Η επίπτωση στη λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών ανά λίτρο περίπου.

Στο πετρέλαιο κίνησης, ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, με την επιβάρυνση να υπολογίζεται στα 8 λεπτά ανά λίτρο.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ. Η επιβάρυνση στη λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 6 λεπτά ανά λίτρο, περίπου.

Τέλος, στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.