Κατάργηση του EΦΚ στο Φυσικό Αέριο - Φθηνότερη Ενέργεια στις Βιομηχανίες

Κατάργηση του EΦΚ στο Φυσικό Αέριο - Φθηνότερη Ενέργεια στις Βιομηχανίες
της Μανταλένας Πίου
Παρ, 20 Μαΐου 2016 - 10:07
Σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας προκύπτει από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή σε συνδυασμό με την προοδευτική μείωση των συντελεστών του φόρου στο αέριο για βιομηχανική χρήση, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ, της ένωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, προσθέτοντας μάλιστα ότι πολλά από τα μέτρα αυτά τα είχαν εισηγηθεί

Σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας προκύπτει από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή σε συνδυασμό με την προοδευτική μείωση των συντελεστών του φόρου στο αέριο για βιομηχανική χρήση, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ, της ένωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, προσθέτοντας μάλιστα ότι πολλά από τα μέτρα αυτά τα είχαν εισηγηθεί.

Η περικοπή των φόρων στην ενέργεια βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Πάντως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, που είναι και μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρισμού μένουν έξω από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διενεργήσει η ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρητώς ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν, αφήνοντας το παιχνίδι ανοικτό, μόνον για τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προφανώς γιατί δεν θέλει να δημιουργήσει ένα είδος ανταγωνισμού μεταξύ προμηθευτών και των εν δυνάμει πελατών τους, όπως είναι οι μεγάλοι καταναλωτές.

Μέσα στο 2016 η ΔΕΗ θα πρέπει να βγάλει σε δημοπρασία ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα μειώσουν κατά 8% το μερίδιό της στη λιανική στο διασυνδεδεμένο σύστημα , ένα επιπλέον 12% το 2017, το 13% το 2018 και το 13% το 2019.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, η απώλεια εσόδων του δημοσίου από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο φθάνει στα 95 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από το σύνολο περίπου τα περίπου 70 εκατ. ευρώ αφορούν στον ηλεκτρισμό και τα υπόλοιπα 25 στη βιομηχανία. Μέχρι σήμερα, το ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής δεν επιβάρυνε τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τις τιμές στη χονδρική αλλά τους προμηθευτές ηλεκτρισμού και κυρίως τη ΔΕΗ που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο, γύρω στο 95% σήμερα.

Το στοίχημα τώρα είναι αν το κέρδος αυτό η ΔΕΗ (και οι άλλοι προμηθευτές) θα το κρατήσει ή αν θα το περάσει στην κατανάλωση με μείωση των τιμολογίων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/05/2016)