Ρωσία: Δεν Αποκλείει την Επιστροφή στην Ιδέα του «Παγώματος» της Παραγωγής Πετρελαίου

Ρωσία: Δεν Αποκλείει την Επιστροφή στην Ιδέα του «Παγώματος» της Παραγωγής Πετρελαίου
energia.gr
Σαβ, 4 Ιουνίου 2016 - 11:39
Δεν αποκλείει ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας την επιστροφή στην ιδέα του «παγώματος» της παραγωγής πετρελαίου, αν αυξηθεί η πλεονάζουσα προσφορά στην αγορά

Δεν αποκλείει ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας την επιστροφή στην ιδέα του «παγώματος» της παραγωγής πετρελαίου, αν αυξηθεί η πλεονάζουσα προσφορά στην αγορά.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αλεξάντερ Νόβακ, «αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν, θα προσπαθήσουμε να βρούμε το λόγο για τον οποίο αυτό συνέβη. Αν αυτό οφείλεται στο πλεόνασμα προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, τότε μπορεί να επανέλθουμε στο θέμα αυτό», δηλαδή στο «πάγωμα» της παραγωγής αργού.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Υπουργός είχε δηλώσει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν διεξάγουν πλέον συνομιλίες σχετικά με ενδεχόμενο «πάγωμα» της παραγωγής, αλλά είχε προσθέσει ότι αν επαναληφθούν, η Ρωσία είναι έτοιμη να επανέλθει στο θέμα αυτό.

Εξάλλου, ο Νόβακ χαρακτήρισε «προφανή» και αναμενόμενα τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνόδου κορυφής του ΟΡΕ C, σημειώνοντας ότι ο διορισμός του νέου γενικού γραμματέα ήταν το μοναδικό «highlight». «Δεν περιμέναμε εκπλήξεις όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση», είπε. Σύμφωνα με το Νόβακ, ο διορισμός του νέου γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ δεν θα επηρεάσει την πολιτική του καρτέλ, για την οποία εκτίμησε ότι πιθανόν θα παραμείνει αμετάβλητη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, είχαν συναντηθεί οι εκπρόσωποι 18 συνολικά χωρών, σε υπουργικό επίπεδο, που παράγουν πετρέλαιο, είτε εντός είτε εκτός OPEC. Ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Bijan Zanganeh είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενο «πάγωμα» του πετρελαίου που παράγει η χώρα του, καθώς μόλις πρόσφατα ήρθησαν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου της Τεχεράνης.

Η συνάντηση της Ντόχα κατέληξε σε αποτυχία , μετά από 12 ώρες συνομιλιών .