Η καναδική πετρελαϊκή Bankers Petroleum ανακοίνωσε, στις 2 Ιουνίου, ότι ξεκίνησε τη διακοπή της εξόρυξης πετρελαίου στην Αλβανία λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων στον εξαγωγικό λιμένα και στο ίδιο το πεδίο. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή μπορεί να επανεκκινήσει τις προσεχείς ημέρες

Η καναδική πετρελαϊκή Bankers Petroleum ανακοίνωσε, στις 2 Ιουνίου, ότι ξεκίνησε τη διακοπή της εξόρυξης πετρελαίου στην Αλβανία λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων στον εξαγωγικό λιμένα και στο ίδιο το πεδίο. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή μπορεί να επανεκκινήσει τις προσεχείς ημέρες.

Την προηγουμένη ημέρα, 1η Ιουνίου, η Bankers είχε ανακοινώσει ότι πιθανόν να περιορίσει την παραγωγή της λόγω της παύσης εργασιών στον εξαγωγικό λιμένα της Petrolifera Italo- Albanese ( PIA) λόγω πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από τουρκικό τάνκερ, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό.

«Η αναστολή λειτουργίας του εξαγωγικού σταθμού την περασμένη εβδομάδα έχει οδηγήσει σε έλλειψη διαθέσιμων αποθηκευτικών χώρων για το αργό στις εγκαταστάσεις του λιμανιού καθώς και στο πεδίο πετρελαίου του Patos- Marinza», αναφέρει η ανακοίνωση της Bankers.

«Η εταιρεία αναμένει ότι η αναστολή θα αρθεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιτραπεί στην Bankers να συνεχίσει τις δραστηριότητές της», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η καναδική πετρελαϊκή αποτελεί έναν από τους πιο μεγάλους ξένους επενδυτές στην Αλβανία και λειτουργεί το μεγαλύτερο πεδίο πετρελαίου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η Bankers ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο την εξαγορά της από θυγατρικές της κινεζικής Geo- Jade Petroleum Corp έναντι 438,66 εκατ. δολ.

Της πώλησης προηγήθηκε η διένεξη της εταιρείας με την αλβανική κυβέρνηση, η οποία την κατηγορούσε ότι απέκρυπτε κέρδη ώστε αποφύγει τον σχετικό φόρο, ύψους 50%. Η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια με την καναδική πετρελαϊκή και να επιβάλει όριο στα έξοδα των εταιρειών του κλάδου που μπορούν να εκπέσουν των φόρων.