Τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου ενεργειακού επενδυτικού σχεδίου, αυτού του αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσαν οι εταιρείες ΔΕΠΑ, Edison (γαλλοϊταλική) και η Noble Energy International (ΗΠΑ)

Τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου ενεργειακού επενδυτικού σχεδίου, αυτού του αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσαν οι εταιρείες ΔΕΠΑ, Edison (γαλλοϊταλική) και η Noble Energy International (ΗΠΑ).

Σκοπός του έργου που θα αναπτυχθεί με ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών συνολικού μήκος 1.900 χλμ. είναι η εξαγωγή των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα της Λεκάνης της Λεβαντίνης, της Κύπρου και μελλοντικά και της Ελλάδας σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ετήσιες ποσότητες που θα μεταφέρονται ανέρχονται σε 16 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα μας με την υλοποίηση αυτού του έργου, μετά τον TAP και τον δρομολογούμενο IGB (ελληνοβουλγαρικό), εδραιώνει τη θέση της ως ενεργειακού κόμβου.

Χθες η ελληνική εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία μετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η Edison, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον παγκόσμιο κολοσσό στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Noble. Αυτή αφορά στην οριστικοποίηση των δραστηριοτήτων που προηγούνται πριν από την εκπόνηση της Mελέτης Eφαρμογής (Front End Engineering Design) του αγωγού EastMed καθώς και την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του. Ο «EastMed» αποτελεί ένα έργο Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος και οι εν εξελίξει δραστηριότητες ανάπτυξής του υποστηρίζονται από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος συγχρηματοδότησης «Συνδέοντας την Ευρώπη». Μάλιστα το 2015 το έργο έχει λάβει κοινοτική χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για τις ενέργειες που απαιτούνται πριν από την εκπόνηση της Μελέτης Εφαρμογής.

Στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται η προ της Μελέτης Εφαρμογής μελέτη, από κοινοπραξία μεγάλων μελετητικών εταιρειών (IntecSea και C&M Engineering) καθώς και από την παγκοσμίου κύρους εταιρεία οικονομικών μελετών και παροχής πληροφοριών IHS. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό, διαθέτει την πλέον προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και αποτελεί μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου.

Τρία έργα

Η ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ με έδρα την Αθήνα, στη μετοχική σύνθεση της οποίας συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ ΑΕ και η Edison, εμπλέκεται στην ανάπτυξη τριών μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου: του αγωγού Ποσειδών (υποθαλάσσια σύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας), του αγωγού IGB (Ελλάδα - Βουλγαρία) και του αγωγού EastMed, τα οποία έχουν όλα ανεξαιρέτως χαρακτηριστεί ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος λόγω της συνεισφοράς τους στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης οδεύσεων και πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Οι ποσότητες φυσικού αερίου θα μεταφέρονται με δίκτυο αγωγών που θα ξεκινά από τη θαλάσσια Λεκάνη της Λεβαντίνης και την Κύπρο, θα διασχίζει τη Μεσόγειο μέχρι την Κρήτη, από κει θα περνά το Αιγαίο Πέλαγος έως την Πελοπόννησο και θα φτάνει μέχρι την Ήπειρο.

(από την εφημερίδα «Έθνος», 10/6/2016)