Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ διέψευσε χθες τις κατηγορίες ότι είχε απαιτήσει να χρηματοδοτηθεί μια προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του από εταιρείες που ενέχονταν στο κύκλωμα διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, οι οποίες τον ενέπλεξαν πλέον και προσωπικά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ διέψευσε χθες τις κατηγορίες ότι είχε απαιτήσει να χρηματοδοτηθεί μια προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του από εταιρείες που ενέχονταν στο κύκλωμα διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, οι οποίες τον ενέπλεξαν πλέον και προσωπικά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο Σέρζιου Μασάντου, πρώην ανώτατο στέλεχος μιας θυγατρικής της Πετρομπράς, στο πλαίσιο του συμβιβασμού του με τις δικαστικές αρχές, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Δικαστήριο χθες Τετάρτη, κατήγγειλε ότι η συνεισφορά των κεφαλαίων που ζήτησε ο Τέμερ έγινε μεν νόμιμα από την κατασκευαστική εταιρεία Queiroz Galvao, αλλά τα χρήματα προέρχονταν από δωροδοκίες που δόθηκαν στο πλαίσιο του κυκλώματος διαφθοράς στην Πετρομπράς.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη που συνδέει άμεσα τον Τέμερ με την υπόθεση διαφθοράς της Πετρομπράς, η οποία είναι γνωστή στη Βραζιλία με την ονομασία Operação Lava Jato («Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου»).

Δεκάδες ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικοί έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας για το σκάνδαλο, το οποίο συνέβαλε στη χειρότερη οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η Βραζιλία εδώ και δεκαετίες.

Το γραφείο του Τέμερ διέψευσε ότι ζήτησε να γίνουν παράνομα συνεισφορές στο κόμμα του από τον Μασάντου, προσθέτοντας ότι πάντοτε τήρησε το νομικό πλαίσιο που άπτεται της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Οι κατηγορίες αυτές είναι πιθανό να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την κεντροδεξιά υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον Τέμερ.

Δύο υπουργοί έχουν ήδη αναγκαστεί να παραιτηθούν μετά τη δημοσιοποίηση συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί και αποκάλυπταν ότι προσπάθησαν να παρακωλύσουν την έρευνα.

Ο Τέμερ ήταν αντιπρόεδρος της Βραζιλίας μέχρι τον Μάιο, όταν η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ απομακρύνθηκε από το αξίωμα τουλάχιστον για τη διάρκεια της δίκης της στη Γερουσία, στην οποία παραπέμφθηκε με την κατηγορία ότι παραποίησε τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα.

Ο Μασάντου, πρώην γερουσιαστής και πρώην επικεφαλής της Transpetro, της θυγατρικής της Πετρομπράς που ειδικεύεται στη μεταφορά φυσικού αερίου, είπε σε εισαγγελείς ότι ο πρόεδρος της Γερουσίας Χενάν Καλέιρους και ο πρώην υπουργός Σχεδιασμού Ρομέρου Ζούκα συνωμοτούσαν για να παραλύσει η έρευνα αμέσως μόλις ο Τέμερ αναλάμβανε την εξουσία.

Τα έγγραφα με την κατάθεση του Μασάντου, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, περιέχουν τις πρώτες κατηγορίες περί εμπλοκής του ιδίου του Τέμερ στην υπόθεση.


Ο Μασάντου αναφέρεται σε μια συνάντηση που είχε με τον Τέμερ σε μια αεροπορική βάση στη Μπραζίλια στα τέλη του 2012, μια δύσκολη περίοδο για το Κόμμα του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (PMDB) του Τέμερ.

Αυτό που συζήτησαν ήταν να δοθούν «παράνομα κεφάλαια από εταιρείες που είχαν συμβάσεις με την Transpetro στο κόμμα» του Τέμερ, «με τη μορφή επίσημων δωρεών», σύμφωνα με την κατάθεση του Μασάντου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Τέμερ και στελεχών της κυβέρνησής του κλυδωνίζουν τον κυβερνητικό του συνασπισμό και μπορεί να σημάνουν την ήττα του στη δίκη της Ρουσέφ, η απόφαση στην οποία —που θα σημάνει την οριστική απομάκρυνσή της ή μη από την προεδρία— αναμένεται να ληφθεί στα μέσα του Αυγούστου.

Τουλάχιστον 12 από τους 55 γερουσιαστές που παρέπεμψαν σε δίκη τη Ρουσέφ τον περασμένο μήνα δηλώνουν τώρα αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Βραζιλίας.

Εάν μερικοί ακόμη αλλάξουν πλευρά, το στρατόπεδο του Τέμερ κινδυνεύει να απολέσει τις 54 ψήφους που χρειάζεται, δηλαδή μια πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία, που έχει 81 έδρες και η Ρουσέφ να αθωωθεί.

Το πολιτικό κατεστημένο της Βραζιλίας αναμένει παράλληλα να διαπιστώσει την έκβαση της υπόθεσης του πρώην προέδρου της Βουλής Εντουάρντου Κούνια, επίσης του PMDB, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την έδρα του στο σώμα μετά την απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας του κοινοβουλίου, που προχθές Τρίτη τάχθηκε υπέρ της αφαίρεσης της έδρας του και κατά συνέπεια της άρσης της ασυλίας του.

Αυτό πιθανόν θα σήμαινε τη σύλληψή του και την παραπομπή του σε δίκη για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς που τον βαρύνουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει μια συμφωνία με τις αρχές και αποκαλύψεις ακόμη πιο εντυπωσιακές από αυτές του Μασάντου.

Κατά τον πρώην επικεφαλής της Transpetro, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας το PMDB έλαβε περίπου 100 εκατομμύρια ρεάις (σχεδόν 26 εκατ. ευρώ) σε δωροδοκίες από εταιρείες που είχαν συμβάσεις με την Πετρομπράς.