Γερμανία: Στον “Αέρα” το Μέλλον των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής από Άνθρακα

Γερμανία: Στον “Αέρα” το Μέλλον των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής από Άνθρακα
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 22 Ιανουαρίου 2025 - 19:00

Σοβαρή απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας συνιστά η σημερινή κατάσταση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, της τελευταίας “εγγύησης” που διαθέτει η χώρα ώστε να μην προκληθούν διακοπές. Όπως δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου, Amprion, η κατασκευή νέων μονάδων έχει καθυστερήσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι υφιστάμενες, απαρχαιωμένες μονάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Με τη Γερμανία να έχει κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσιά της, και ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και— πιο πρόσφατα— πετρέλαιο δουλεύουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να αναπληρώσουν τα κενά που υπάρχουν εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης των ΑΠΕ, ο «βρώμικος» άνθρακας αποτελεί την τελευταία δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή μαζικών μπλακ-άουτ. 

Ωστόσο, ο υφιστάμενος στόλος αποτελεί απομεινάρι μιας περασμένης εποχής, με αρκετές υποδομές να έχουν λιγότερη από μία δεκαετία ζωής. Κάποιες μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι το 2026, ενώ οι περισσότερες μπορούν να συνεχίσουν μέχρι το 2031. Εντούτοις, η ακριβής εικόνα δεν είναι γνωστή, κάτι που απαιτεί μία νέα γενική έρευνα ώστε να καταγραφούν οι δυνατότητες του δικτύου. Σε περίπτωση που η Γερμανία επιλέξει να αντικαταστήσει την παραγωγή από άνθρακα με φυσικό αέριο, τότε θα χρειαστεί να κατασκευαστούν νέες μονάδες ισχύος 21 GW. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι μονάδες παραμένουν σε κατάσταση αναμονής σε περίπτωση που χρειαστεί να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, κοστίζοντας περισσότερο από 1 δις ευρώ ετησίως. Μάλιστα, οι διαχειριστές των μονάδων ήδη εκφράζουν ανησυχίες και παράπονα για το γεγονός ότι πληρώνουν για τη συντήρηση υποδομών που αποφέρουν μηδενικά κέρδη. Ως εκ τούτου, αν η Γερμανία επιθυμεί να διατηρήσει αυτές τις μονάδες, θα χρειαστεί αφενός να επιβεβαιώσει κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν, και κατά δεύτερο να δελεάσει τους διαχειριστές με πιο ελκυστικούς όρους.