Πραγματικότητα Πλέον για τη Βουλγαρία η Εικονική Κατάργηση των Μονοπωλίων στην Αγορά Φυσικού Αερίου

Πραγματικότητα Πλέον για τη Βουλγαρία η Εικονική Κατάργηση των Μονοπωλίων στην Αγορά Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τρι, 12 Ιουλίου 2016 - 12:14
Ως τώρα στη Βουλγαρία όποιος ήθελε να αγοράσει φυσικό αέριο για την επιχείρηση ή για το σπίτι του έπρεπε να στραφεί προς την κρατική Bulgargaz ή προς τη μικρότερη ιδιωτική Overgas. Και οι δυο διανομείς πουλούσαν ρώσικο φυσικό αέριο και μεταξύ τους δεν υπήρχε ιδιαίτερος ανταγωνισμός γιατί είχαν συμφωνήσει για το μοίρασμα της αγοράς

Ως τώρα στη Βουλγαρία όποιος ήθελε να αγοράσει φυσικό αέριο για την επιχείρηση ή για το σπίτι του έπρεπε να στραφεί προς την κρατική Bulgargaz ή προς τη μικρότερη ιδιωτική Overgas. Και οι δυο διανομείς πουλούσαν ρώσικο φυσικό αέριο και μεταξύ τους δεν υπήρχε ιδιαίτερος ανταγωνισμός γιατί είχαν συμφωνήσει για το μοίρασμα της αγοράς.

Όμως, όπως μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, από την αρχή του Ιουλίου η γειτονική χώρα μπορεί πλέον να αγοράζει φυσικό αέριο από την Ελλάδα και σύντομα από την Ρουμανία και την Ουκρανία. Στην αγορά επιτράπηκε να βγουν νέοι έμποροι-διανομείς και οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται και τόσο από πού θα προμηθεύονται τις αναγκαίες τους ποσότητες. Μια εταιρεία που κατασκευάζει μηχανήματα από το Χάσκοβο της Νότιας Βουλγαρίας έγινε ο πρωτοπόρος του ελεύθερου εμπορίου, αγοράζοντας από έναν διεθνή προμηθευτή συμβολικές ποσότητες ελληνικού φυσικού αερίου για να δοκιμάσει την αγορά.

Οι ειδικοί στη Βουλγαρία σχολιάζουν πως γίνεται λόγος για εικονικές συναλλαγές γιατί το αέριο από την Ελλάδα στην ουσία έρχεται από αγωγό που απλώς περνάει από το έδαφός της. Αλλά οι ποσότητες αερίου που έχουν αγοραστεί είναι αληθινές.

Στη Βουλγαρία το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου παραμένει στα χέρια του κράτους μέσω της Bulgartransgaz και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση λογομαχεί με τις Βρυξέλλες που επιμένουν για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Η Σόφια αν και απειλείται με κυρώσεις ύψους 300 εκ. €, κρατάει τον κρατικό έλεγχο και συνεχίζει να υπερασπίζεται τους αγωγούς φυσικούς αερίου σαν στοιχείο της εθνικής ασφάλειας.

Οι νέοι προμηθευτές πρέπει να προσφέρουν φτηνότερες τιμές γιατί αλλιώς οι πελάτες δε θα έχουν κίνητρα να αλλάξουν τους εμπορικούς τους εταίρους. Στην ουσία, αυτή τη στιγμή όλοι προμηθεύονται αέριο από τη ρωσική Gazprom, η οποία δεν κάνει διαφορά μεταξύ των χωρών. Εκτός αυτού η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έδειξε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα πάρει καιρό και δε θα είναι εύκολη.

Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, μια τέτοια εξέλιξη όμως είναι προς όφελος της ιδέας του πρωθυπουργού Μπορίσοφ να κατασκευαστεί κέντρο διανομής φυσικού αερίου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, χάρη στο οποίο η Βουλγαρία να αρχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Αγορά δίχως προϊόν όμως δεν γίνεται και γι’ αυτό το πρώτο θέμα προς επίλυση θα αφορά τις πηγές εφοδιασμού. Το σημαντικό είναι πως αυτή τη στιγμή ανοίγουν νέες δυνατότητες και για τους εμπόρους, και για τους καταναλωτές, και για τον ανταγωνισμό.