Το project για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, διαφορετικά η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Bosphorus Gaz, Αλί Σεν

Το project για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, διαφορετικά η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Bosphorus Gaz, Αλί Σεν.

«Το σχέδιο κατασκευής του αγωγού πρέπει να επιταχυνθεί» τόνισε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

Η Bosphorus Gaz είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγών ΦΑ από τη Ρωσία στην Τουρκία. Η Gazprom Germania, θυγατρική της Gazprom, κατέχει το 71% και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην κοινοπραξία Tur Enerji, που ελέγχεται από την οικογένεια του Αλί Σεν και την ολλανδική Ringas Management.

«Σύμφωνα με το υφιστάμενο συμβόλαιο, η ροή ΦΑ προς την Τουρκία από την Δυτική Γραμμή (ξεκινά από την Ουκρανία και διέρχεται μέσω της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας) θα σταματήσει την 1η Ιανουαρίου 2019. Θα έχουμε ελλείψεις αερίου αν δεν ξεκινήσουμε τώρα να εργαζόμαστε πάνω σε εναλλακτικές λύσεις. Δεν έχουμε υπομονή για περαιτέρω καθυστερήσεις» σημείωσε.

Το project του Turkish Stream ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτον τον Δεκέμβριο του 2014. Έκτοτε, όμως, δεν έχει προχωρήσει, λόγω και της σοβαρής κρίσης που ξέσπασε στις ρωσοτουρκικές σχέσεις το Νοέμβριο του 2015 μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

Τώρα, ενδέχεται να αναβιώσει, εφόσον οι δύο χώρες επουλώσουν τις πληγές στις διμερείς σχέσεις τους.

Μετά το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να προσπαθεί να αποκαταστήσει ομαλές σχέσεις με τη Μόσχα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ρωσία στις 9 Αυγούστου, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά την κρίση του περασμένου Νοεμβρίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.   

Η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ρωσικού αερίου, καθώς ανέρχονται σε 28 - 30 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με την αξία τους να προσεγγίζει τα 6,5 δισ. δολάρια. Η Bosphorus Gaz εισάγει περί τα 3 δισ. κ.μ. ετησίως, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Gazprom.