Στην Κύπρο θα βρίσκεται την Πέμπτη ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου για την υπογραφή της συμφωνίας με την οποία κυπριακό φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στην Αίγυπτο. Στη συμφωνία αντιδρούν ωστόσο οι Τουρκοκύπριοι, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Λευκωσία θεωρεί τη διακρατική συνεργασία πολύ σημαντική. Η συμφωνία που θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού είναι μία από τις τρεις που χρειάζονται για να αρχίσει η αποστολή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στα τερματικά της Αιγύπτου.
Στις 26 Αυγούστου, ο αιγύπτιος αξιωματούχος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, ανέφερε ο εκπρόσωπος. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Λακκκοτρύπης θα μεταβεί στο Κάιρο, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα έλθει στην Κύπρο ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Χουσεΐν.
Στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο, και στις αρχές Δεκεμβρίου τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα.
Αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων
Για παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, μίλησε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την επικείμενη υπογραφή διακρατικής συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για μονομερείς πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις. Οι ενεργειακές πηγές στο περιβάλλον της Κύπρου, ανέφερε, είναι κοινός πλούτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Υποστήριξε επίσης ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, πρέπει να αποφεύγονται προσεγγίσεις που δηλητηριάζουν -κατά την έκφρασή του- τη διαδικασία και αυξάνουν την ένταση.
Στη δήλωση απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση λόγω του εν εξελίξει διαλόγου.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουρτζιού, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και ότι μετά την επίλυση του Κυπριακού θα μπορεί να επωφεληθεί το σύνολο του κυπριακού λαού.