Πετρέλαιο Θέρμανσης: «Παράθυρο» για Μέτρα Στήριξης των Νοικοκυριών με Χαμηλά Εισοδήματα

Πετρέλαιο Θέρμανσης: «Παράθυρο» για Μέτρα Στήριξης των Νοικοκυριών με Χαμηλά Εισοδήματα
energia.gr
Παρ, 26 Αυγούστου 2016 - 11:02
Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, που θα εξασφαλίζουν καλύτερη στόχευση στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, ενδέχεται να διατυπωθούν κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος καθεστώτος επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, όπως αναφέρει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί

Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, που θα εξασφαλίζουν καλύτερη στόχευση στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα,  ενδέχεται να διατυπωθούν κατά την αξιολόγηση της  αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος καθεστώτος επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, όπως αναφέρει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαριάς σε σχετική ανακοίνωση, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Γάλλος Επίτροπος είναι πιο συγκεκριμένος σε σχέση με προηγούμενες απαντήσεις του στο θέμα της ενεργειακής φτώχειας, αφού τονίζει ότι μετά την αξιολόγηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης από την Παγκόσμια Τράπεζα «ενδέχεται να διατυπωθούν συστάσεις που εξασφαλίζουν καλύτερη στόχευση στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα», χωρίς βέβαια, όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής. το γεγονός αυτό από μόνο του να προδικάζει κάτι καλύτερο.

Αναλυτικά, στην απάντηση του ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει τα εξής:

«Τόσο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, όσο και οι συντελεστές ΦΠΑ, παραμένουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία, ωστόσο, πρέπει να συμμορφώνονται με το ελάχιστο ποσοστό που ορίζεται στις οδηγίες της ΕΕ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα θέματα αυτά συνδέονται στενά με τους όρους πολιτικής που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2015, με στόχο την χρηματοδοτική ενίσχυσή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). 

Στο μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) υπάρχει δέσμευση εκ μέρους των αρχών για τον εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ και την επανεξέταση της φορολόγησης της ενέργειας. Οι εν λόγω δεσμεύσεις αναμένεται να περιορίσουν τις υφιστάμενες στρεβλώσεις και να προωθήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη στροφή προς λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας. 

Προσδοκάται ότι, στην προσπάθεια αυτή, θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τυχόν επιπτώσεις στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τις αρχές για να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των εν λόγω δεσμεύσεων στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας.

Η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος καθεστώτος επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης όσον αφορά τη στήριξη στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, αξιολογείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας· Ως εκ τούτου, ενδέχεται να διατυπωθούν συστάσεις που εξασφαλίζουν καλύτερη στόχευση στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.»