Η νορβηγική Statoil έχει μειώσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις στο γιγαντιαίο πεδίο Johan Sverdrup στη Βόρεια Θάλασσα κατά το ένα πέμπτο, ενώ διαβεβαιώνει πως το πρότζεκτ θα ήταν κερδοφόρο ακόμη και εάν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν κατά το ήμισυ. Παράλληλα, σχεδιάζει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως

Η νορβηγική Statoil έχει μειώσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις στο γιγαντιαίο πεδίο Johan Sverdrup στη Βόρεια Θάλασσα κατά το ένα πέμπτο, ενώ διαβεβαιώνει πως το πρότζεκτ θα ήταν κερδοφόρο ακόμη και εάν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν κατά το ήμισυ. Παράλληλα, σχεδιάζει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η κρατική νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι είχε μειώσει τις δαπάνες στην πρώτη φάση του πεδίου, στις 99 δισ. νορβηγικές κορόνες (11,96 δισ. δολάρια) έναντι του προηγούμενου στόχου των 123 δισ. κορόνων.

Οι συνολικές δαπάνες, συμπεριλαμβάνοντας και μια δεύτερη φάση επενδύσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας, αναμενόταν στις 140-170 δισ. κορόνες, έναντι των 170-220 δισ. κορόνων.

Παράλληλα, η Statoil εκτιμά πως η τιμή στην οποία το πρότζεκτ θα είναι κερδοφόρο έχει μειωθεί σε κάτω των 25 δολαρίων το βαρέλι, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για κάτω των 30 δολαρίων το βαρέλι που δόθηκε τον Φεβρουάριο και της πρόβλεψης για κάτω των 40 δολαρίων πέρυσι.

«Μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κόστος, και αυξάνουμε την εκτίμηση των πηγών και την αξία του πεδίου», τόνισε ο Eldar Saetre, διευθύνων σύμβουλος της Statoil.