Πληθαίνουν οι Επαφές και οι Προκαταρκτικές Συμφωνίες Ανάμεσα στο Ιράν και Ξένες Πετρελαϊκές

Πληθαίνουν οι Επαφές και οι Προκαταρκτικές Συμφωνίες Ανάμεσα στο Ιράν και Ξένες Πετρελαϊκές
energia.gr
Τρι, 30 Αυγούστου 2016 - 15:02
Επτά νέες προκαταρκτικές συμφωνίες με ξένες εταιρείες πετρελαίου έχει υπογράψει το Ιράν. Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Ali Kardor, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου πετρελαίου της χώρας Shana

Επτά νέες προκαταρκτικές συμφωνίες με ξένες εταιρείες πετρελαίου έχει υπογράψει το Ιράν. Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Ali Kardor, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου πετρελαίου της χώρας Shana.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Kardor η NIOC έχει υπογράψει συμβάσεις για τη μελέτη ιρανικών πετρελαιοπηγών με μια σειρά από ξένες ενεργειακές, ανάμεσα στις οποίες η OMV της Αυστρίας, η γαλλική Total, η Wintershall της Γερμανίας, Pertamina της Ινδονησίας, οι ρωσικές Lukoil και Zarubezhneft, είπε.

Το Ιράν χρειάζεται ξένες επενδύσεις για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει, ενώ επιδιώκει και την εισαγωγή τεχνολογίας από το εξωτερικό προς την εγχώρια βιομηχανία πετρελαίου μετά από μια δεκαετία απομόνωσης λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Πολλές δυτικές και ασιατικές εταιρείες πετρελαίου εξακολουθούν να περιμένουν από την Τεχεράνη να δώσει στη δημοσιότητα τα νέου τύπου συμβόλαια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Iran Daily, το Ιράν βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν υποβάλει αίτηση για ερευνητικές μελέτες σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Κασπίας.

Ωστόσο, καμία σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, όπως δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα του Ιράν ο αναπληρωτής επικεφαλής της Gholamreza Manouchehri, εισηγμένες όπως λέει στην έκθεσή του Ιράν Daily, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Η NIOC, η οποία ετοιμάζει μια σειρά από πρότζεκτ για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα, έχει προσφέρει πολλά επενδυτικά σχέδια σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Manouchehri δήλωσε ότι οι περισσότερες έρευνες για αποθέματα υδρογονανθράκων πιθανό να πραγματοποιηθούν στο υπεράκτιο πεδίο SardarJangal στο βόρειο Ιράν, καθώς έχουν ήδη εγκατασταθεί εξέδρες στο δεύτερο πηγάδι του εν λόγω κοιτάσματος στην Κασπία.

Σε άλλο δημοσίευμα, η εν λόγω εφημερίδα αναφέρει ότι το Ιράν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni για την επένδυση στο πρότζεκτ του νέου διυλιστηρίου στο Σιράζ Παρς, παραθέτοντας σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού πετρελαίου της χώρας, Abbas Kazemi.