Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της, η 17η Prodexpo έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι διοργανωτές της Prodexpo, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης – INZEB, έχουν προγραμματίσει την παρουσίαση της θεματικής ενότητας με τίτλο: Kick Start: Enabling Energy Efficiency in Commercial Buildings. H θεματική ενότητα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο κτιριακός τομέας σε γενικές γραμμές είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καταναλωτές ενέργειας. Τα εμπορικά κτίρια μπορούν να θεωρηθούν ως βασικοί παίκτες και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων και στη συσχέτιση αυτών με τις ανάγκες για θέρμανση, ψύξη, υπηρεσίες ICT και φωτισμό.
Τα εμπορικά κτίρια καθώς και οι αστικές περιοχές είναι βασικοί τομείς στους οποίους η μείωση των εκπομπών CO2 θα μπορούσε να επιτευχθεί με έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Κατά συνέπεια, όλοι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάδοση ορθών πρακτικών, την προώθηση των επενδύσεων με στόχο την ενεργειακή απόδοση και να παρέχουν εφικτές τεχνικές λύσεις για τον τομέα των εμπορικών κτιρίων. Τα αναγκαία μέτρα περιλαμβάνουν αλλαγές συμπεριφοράς σχετικά με το πώς οι εταιρείες, οι μηχανικοί, οι σχεδιαστές και οι χρήστες των κτιρίων, επενδύουν, σχεδιάζουν και λειτουργούν τα επαγγελματικά ακίνητα.
Μια σειρά από τοπικές, περιφερειακές και εθνικές πολιτικές και προγράμματα έχουν πρόσφατα εφαρμοστεί για την επίτευξη του μετασχηματισμού της αγοράς με μακρά διάρκεια, συμπεριλαμβανομένων κανονισμών δόμησης, προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης καθώς και οικονομικών κινήτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, μελέτη που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Eurofound παρουσιάζει ότι οι χώρες της Ε.Ε. δαπανούν 194 δις ευρώ ετησίως σε άμεσα και έμμεσα κόστη που οφείλονται στην κακή ποιότητα των κτιρίων. Τα κόστη αυτά σχετίζονται με την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την απώλεια παραγωγικότητας κτλ. Το κόστος για τη βελτίωση των κτιρίων αυτών ανέρχεται σε 295 δις. ευρώ, αλλά η απόσβεση των επενδύσεων θα γινόταν μόλις 18 μήνες μετά.
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην εξέλιξη αυτή; Τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων της και συγκεκριμένα των επαγγελματικών κτιρίων;
Οι ομιλητές αυτής της θεματικής ανακοινωθούν σύντομα.»