«Καθαρά Οικονομικό το Πρότζεκτ του Αγωγού που θα Μεταφέρει Ρωσικό Αέριο Μέσω Ελλάδος», Δηλώνει Σύμβουλος του Τσίπρα

«Καθαρά Οικονομικό το Πρότζεκτ του Αγωγού που θα Μεταφέρει Ρωσικό Αέριο Μέσω Ελλάδος», Δηλώνει Σύμβουλος του Τσίπρα
energia.gr
Δευ, 12 Σεπτεμβρίου 2016 - 14:48
Καθαρά οικονομικό χαρακτηρίζει το σχέδιο της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Δημήτρης Βελάνης σε συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA. «Θεωρούμε πως το θέμα δεν είναι πολιτικό. Κάνουν λάθος όσοι συγχέουν την πολιτική με τα καθαρά οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα. Το συγκεκριμένο θέμααφορά την οργάνωση καλής επιχειρηματικής δραστηριότητας

Καθαρά οικονομικό χαρακτηρίζει το σχέδιο της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Δημήτρης Βελάνης σε συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Θεωρούμε πως το θέμα δεν είναι πολιτικό. Κάνουν λάθος όσοι συγχέουν την πολιτική με τα καθαρά οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα. Το συγκεκριμένο θέμααφορά την οργάνωση καλής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υγροποιημένο φυσικό αέριο; Ναι, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να κατασκευάσει τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου. Οι χώρες που αγοράζουν πρέπει να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές. Εάν οποιαδήποτε χώρα -οι ΗΠΑ, οι αραβικές χώρες – είναι σε θέση να προσφέρει το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε φθηνότερες τιμές απ’ ό,τι το φυσικό αέριο που φθάνει μέσω αγωγού, τότε φυσικά το πρώτο θα είναι αυτό το οποίο θα αγοράζεται», δήλωσε ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι αποτελεί πλεονέκτημα του LNG το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρική επιλογή σε έκτακτες περιπτώσεις.

«Ας ανταγωνίζονται οι χώρες μεταξύ τους και ας κερδίζουν εκείνες που θα προσφέρουν τις πιο συμφέρουσες για την οικονομία λύσεις. Νομίζω πως μόνο η οικονομία μπορεί να δώσει την τελική λύση σ’ αυτή την αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο κ. Βελάνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρακαι του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Arkady Dvorkovich στη Θεσσαλονίκη η ρωσική πλευρά παρουσίασε τις συγκεκριμένες παραμέτρους του αγωγού που σχεδιάζει να κατασκευάσει προκειμένου να μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.

«Παρουσιάστηκαν κάποιες παράμετροι του σχεδίου και συγκεκριμένα η κατασκευή του τουρκικού αγωγού με ένα τμήμα που θα περνά από την Τουρκία και ένα δεύτερο που θα διαπερνά άλλες χώρες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, κατά τη μεταφορά του αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Dvorkovich επιβεβαίωσαν την πρόθεση των δυο κυβερνήσεων να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Δημήτρης Βελάνης.

Νωρίτερα, σε δήλωση του στο ίδιο πρακτορείο, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου και πως το μόνο θέμα που εκκρεμεί είναι η εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των ευρωπαϊκών οργάνων.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με σκοπό την συγκεκριμενοποίηση σχεδίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται σχέδια δημιουργίας κοινοπραξιών και σε άλλους τομείς.