ΔΕΣΦΑ: Κοινή Δήλωση με Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ και ICGB για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

ΔΕΣΦΑ: Κοινή Δήλωση με Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ και ICGB για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τρι, 13 Σεπτεμβρίου 2016 - 16:59
Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη η συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (CESEC), υπό την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την υπογραφή Συμφώνου Κατανόησης (MOU) μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τις οποίες διέρχεται φυσικό αέριο

Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη η συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (CESEC), υπό την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την υπογραφή Συμφώνου Κατανόησης (MOU) μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τις οποίες διέρχεται φυσικό αέριο. 

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήριος Νίκας υπέγραψε εκ μέρους του Διαχειριστή δύο σημαντικές συμφωνίες:

1) Tην κοινή δήλωση (Joint Statement) των Διαχειριστών Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz), της Ουγγαρίας (FGSZ) και της εταιρείας ICGB, με την οποία τα μέρη δηλώνουν την πρόθεσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε τεχνικό και ρυθμιστικό επίπεδο προκειμένου να υλοποιηθεί ο «Κάθετος Διάδρομος» (“Vertical Corridor”).

Με το νέο αυτό ενεργειακό διάδρομο θα δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) της χώρας προς τις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

2) Το Σύμφωνο Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MOU) μεταξύ των Διαχειριστών της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz) και της Ουκρανίας (Uktransgaz).

Αυτή η συμφωνία έρχεται ως συνέχεια των Συμφωνιών Διασύνδεσης (Interconnection Agreements) που υπεγράφησαν πρόσφατα για τα Σημεία Διασύνδεσης κατά μήκος του Διαβαλκανικού Αγωγού (Trans Balkan Pipeline) και στόχο έχει να αποτυπωθούν οι επενδύσεις που χρειάζονται στα δίκτυα των εν λόγω Διαχειριστών ώστε να είναι δυνατή η εμπορική και φυσική αντίστροφη ροή φυσικού αερίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς χαιρέτησε την υπογραφή των συμφωνιών και επεσήμανε ότι αποτελούν σημαντικά βήματα προς μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Τέλος, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη για την επίτευξη των κοινών στόχων της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, καθώς και στη συμβολή του ΔΕΣΦΑ για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας και τα άμεσα οφέλη στον καταναλωτή.