Η υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Βαλτικής, σουηδική εταιρεία Nord Stream 2 AG, ανακοίνωσε πως υπέβαλε επίσημο αίτημα παραχώρησης άδειας για την έναρξη της κατασκευής προς τις σουηδικές αρχές

Η υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Βαλτικής, σουηδική εταιρεία Nord Stream 2 AG, ανακοίνωσε πως υπέβαλε επίσημο αίτημα παραχώρησης άδειας για την έναρξη της κατασκευής προς τις σουηδικές αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος 510 χιλιόμετρα και θα περνά σχετικά κοντά στον υπάρχοντα αγωγό Nord Stream στην υφαλοκρηπίδα της Σουηδίας.

Ο φάκελος της αίτησης που περιλαμβάνει λεπτομερή τεχνική και περιβαλλοντολογική μελέτη, κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Επιχειρήσεων και Καινοτομίας της Σουηδίας.

«Η κατάθεση της αίτησης προς την κυβέρνηση της Σουηδίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το σχέδιο Nord Stream 2, καθώς θέτει την αρχή λήψης μιας σειράς εθνικών αδειών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Matthias Warnig.

Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στην οποία κατατίθεται επίσημο αίτημα για την κατασκευή του αγωγού, καθώς κατά την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία της χώρας διαδικασία πριν τη δημοσιοποίηση της αίτησης ενδέχεται να ζητηθούν επιπρόσθετα έγγραφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών προς τις υπόλοιπες τέσσερις χώρες -Ρωσία, Φινλανδία, Δανία και Γερμανία- αναμένεται στις αρχές του 2017. Οι δημόσιες εθνικές και διεθνείς διαβουλεύσεις στις πέντε εμπλεκόμενες στο σχέδιο χώρες αναμένεται να διεξαχθούν επίσης στις αρχές του επόμενου χρόνου.