Wood Mackenzie: Δεν θα Ανακάμψουν οι Τιμές του Αργού Πριν το Β' Εξάμηνο του '17 Ασχέτως των Αποφάσεων που θα Λάβει ο OPEC

Wood Mackenzie: Δεν θα Ανακάμψουν οι Τιμές του Αργού Πριν το Β Εξάμηνο του 17 Ασχέτως των Αποφάσεων που θα Λάβει ο OPEC
energia.gr
Πεμ, 3 Νοεμβρίου 2016 - 15:09
Η αγορά πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ασχέτως των μέτρων που θα λάβει ο OPEC. Αυτό δήλωσε στέλεχος της βρετανικής συμβουλευτικής Wood Mackenzie στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS την Πέμπτη

Η αγορά πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ασχέτως των μέτρων που θα λάβει ο OPEC. Αυτό δήλωσε στέλεχος της βρετανικής συμβουλευτικής Wood Mackenzie στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS την Πέμπτη.

«Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους παραγωγούς εντός και εκτός OPEC για περικοπές στην παραγωγή, οι ποσότητες θα κυμανθούν στα συνηθισμένα όρια εποχικών μειώσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Κατά κανόνα η σαουδαραβική παραγωγή είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών καθώς η εγχώρια ζήτηση πετρελαίου μειώνεται και οι εξαγωγές αργού μπορούν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με χαμηλότερους ρυθμούς παραγωγής», επισήμανε η επικεφαλής του τομέα μακροοικονομίας του πετρελαίου στην Wood Mackenzie, Ann-Louise Hittle.

Παράλληλα, αν οι χώρες-μέλη του OPEC καταφέρουν να συμφωνήσουν στους όρους της μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου, «αυτό θα επιταχύνει την επανεξισορρόπηση της παραγωγής και της ζήτησης στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017, πρόσθεσε η Hittle. «Θα υπάρξει τότε μια μεγαλύτερη του αναμενομένου απόσυρση αποθεμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, για παράδειγμα, πράγμα που θα συγκρατούσε τις τιμές σε επίπεδα πάνω από τις τρέχουσες προσδοκίες μας για μέσο όρο τιμής 55 δολ. το βαρέλι το 2017 για το Brent στα περίπου 60 δολ. το βαρέλι κατά μέσο όρο στο σύνολο του έτους.

Η Wood Mackenzie αναμένει ότι ο μέσος όρος των τιμών του Brent θα κυμανθεί στα 50, 35 δολ. το βαρέλι για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, όπως αναφέρει η ειδικός της βρετανικής συμβουλευτικής. «Η τελευταία προσπάθεια του OPEC να πετύχει συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή έχει ήδη συμβάλει στην στήριξη των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, περιμένουμε να υπάρξει σταθεροποίηση στην τιμή του πετρελαίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε κάθε περίπτωση καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η σταδιακή επανεξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση», τονίζει η Hittle.

Η συμφωνία για «πάγωμα» της μελλοντικής παραγωγής πετρελαίου μπορεί τελικά να μη λειτουργήσει λόγω των εξαιρέσεων που απαιτούν συγκεκριμένες χώρες του OPEC, συμπληρώνει το στέλεχος της Wood Mackenzie. «Αυτό καθιστά δύσκολη για τα υπόλοιπα μέλη του OPEC την ανάληψη του βάρους των μειώσεων στην παραγωγή και θα μπορούσε να αφήσει την ευθύνη για αυτές σε λίγους παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία. Αυτό θα μπορούσε να κάνει μη λειτουργική τη συμφωνία», συμπλήρωσε.