Έτοιμες να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες και να καταλήξουν σε ουσιαστική και μάλιστα εφαρμόσιμη συμφωνία για μείωση της παραγωγής δηλώνουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του OPEC, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υπό πίεση. Να σημειώσουμε ότι οι τιμές του αργού ποικιλίας Brent, το διεθνές benchmark, κινείται σταθερά κάτω από $50 τις τελευταίες εβδομάδες ενώ η μέση τιμή για το 2016 διαμορφώνονται κοντά στα $ 46 βαρέλια

Έτοιμες να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες και να καταλήξουν σε ουσιαστική και μάλιστα εφαρμόσιμη συμφωνία για μείωση της παραγωγής δηλώνουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του OPEC, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υπό πίεση. Να σημειώσουμε ότι οι τιμές του αργού ποικιλίας Brent, το διεθνές benchmark, κινείται σταθερά κάτω από $50 τις τελευταίες εβδομάδες ενώ η μέση τιμή για το 2016 διαμορφώνονται κοντά στα $ 46 βαρέλια.

Όπως υποστηρίζει ο OPEC στόχος είναι να ανακάμψουν οι τιμές σε επίπεδα που θα επιτρέψουν και πάλι επενδύσεις, ώστε να αποφευχθεί μια απότομη μετάβαση από το πλεόνασμα σε έλλειμμα προσφοράς, η οποία και θα πυροδοτούσε νέα, οξύτερη κρίση. Οι προσδοκίες για δράση συμπίπτουν με την προετοιμασία για την εισαγωγή της Aramco στα Διεθνή χρηματιστήρια, η οποία θα αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει για πρώτη φορά ακριβή στοιχεία για τα πετρελαϊκά αποθέματά της.

«Υπάρχει πια ικανή βούληση στους κόλπους του OPEC για να κάνουμε το βήμα που απαιτείται, να μειώσουμε την παραγωγή και να οικοδομήσουμε νέους μηχανισμούς σταθεροποίησης της αγοράς» τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του OPEC Μοχάμεντ Μπαρκίντο. Από την πλευρά του ο Μπακίντο υπογράμμισε ότι η αγορά βιώνει την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων 50 ετών.

Η Σαουδική Αραβία υπολογίζει ότι η παραγωγή του OPEC θα πρέπει να μειωθεί στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 33,8 εκατ. βαρέλια σήμερα.

Το ισχυρότερο βασίλειο του Αραβικού Κόλπου αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τα πετρελαϊκά αποθέματα του στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Aramco, η οποία προσδοκάται ότι θα προσδώσει στον ενεργειακό κολοσσό αξία έως και 2 τρις δολαρίων. Από τη δεκαετία του ’80 οι τιμές του πετρελαίου στηρίζονται στην πεποίθηση ότι η χώρα έχει αποθέματα 260 δις βαρελιών, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει επιβεβαιωθεί ποτέ από ανεξάρτητους οίκους.