Απούσα η Σαουδική Αραβία Από τις Συζητήσεις με Ρωσία για Μείωση της Παραγωγής Αργού

Απούσα η Σαουδική Αραβία Από τις Συζητήσεις με Ρωσία για Μείωση της Παραγωγής Αργού
energia.gr
Δευ, 28 Νοεμβρίου 2016 - 10:23
Η Σαουδική Αραβία δεν θα συμμετάσχει στις σημερινές συζητήσεις με τους Ρώσους αξιωματούχους και εκπροσώπους άλλων χωρών εκτός ΟΠΕΚ, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια για συνεργασία των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου στη μείωση της παραγωγής, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του ΟΠΕΚ

Η Σαουδική Αραβία δεν θα συμμετάσχει στις σημερινές συζητήσεις με τους Ρώσους αξιωματούχους και εκπροσώπους άλλων χωρών εκτός ΟΠΕΚ, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια για συνεργασία των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου στη μείωση της παραγωγής, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του ΟΠΕΚ.

Η εξέλιξη αυτή στρέφει ξανά το επίκεντρο της προσοχής στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την ερχόμενη Τετάρτη, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά ποσό το πετρελαϊκό καρτέλ θα καταφέρει τελικά να επικυρώσει την συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο ΟΠΕΚ είχε ανακοινώσει καταρχήν συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Οι λεπτομέρειες για το μέγεθος της μείωσης και τις ποσοστώσεις μένει να συμφωνηθούν στην επικείμενη συνάντηση, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο αν Ιράν και Ιράκ προτίθενται να επικυρώσουν την συμφωνία.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών εκτός ΟΠΕΚ, με ένα από τα τελευταία σενάριο που κυκλοφόρησαν να κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής τους κατά 2% το επόμενο εξάμηνο.