Στο μικροσκόπιο των μεγάλων πετρελαϊκών πολυεθνικών κολοσσών μπαίνουν πάλι οι πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας.
Στελέχη της ιταλικής ENI, όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, επισκέφθηκαν το προηγούμενο δεκαήμερο την Αθήνα και μεταξύ άλλων συναντήθηκαν με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.). Η ΕΝΙ ως γνωστόν έκανε την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στο Ζορ της Αιγύπτου.
Αλλά και στις 19 Μαΐου εκπρόσωποι της Exxon Mobil, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να βρεθούν στη χώρα μας και για την ακρίβεια να επιδιώξουν κάποια μορφής συνεργασία με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι δύο πλευρές συζητούν εδώ και μήνες αναζητώντας κοινή συμμαχία στις έρευνες υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών ομίλων αναζωπυρώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετο κοίτασμα του Ζόρ, ανοικτά του Ισραήλ καθώς και της Κύπρου.
Παράλληλα και η τελευταία συμφωνία της Energean Oil & Gas με την ισπανική Repsol για τις έρευνες στα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας λειτουργεί σαν «κράχτης» και για τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες του κόσμου.
Την ίδια στιγμή οι προθέσεις της ΕΔΕΥ, όπως τις είχε γνωστοποιήσει στις 29 Μαρτίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Μπασιάς, είναι να ζητήσει τη διενέργεια και νέων σεισμικών ερευνών σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα σκοπός είναι να καταγραφούν περισσότερα δεδομένα νότια της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος καθώς και να ληφθούν τρισδιάστατες απεικονίσεις νότια της Κέρκυρας. Σεισμικές έρευνες, η ΕΔΕΥ, ετοιμάζει και για τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, δηλαδή στην περιοχή που συναντώνται το Κρητικό Πέλαγος με το Ιόνιο.
Η εξέλιξη αυτή, λένε οι πληροφορίες, έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών. Πέραν των προαναφερόμενων εταιριών, αναμένεται η έλευση κι άλλων περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο διεξαγωγής της «3ης GLOBAL OIL & GAS SOUTH EAST EUROPE AND MEDITERRANEAN» στην Αθήνα.
Εκτός λοιπόν των ExxonMobil και ΕΝΙ αναμένονται η κροατική ΙΝΑ, ίσως η OMV αλλά και η Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG). Πρόκειται για το μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου που απαριθμεί 20.000 μέλη.
Στελεχώνουν τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες και αναλύουν κι ερμηνεύουν τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες.
(Πηγή: euro2day.gr)