Το εργοστάσιο Kollsnes είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις εξαγωγής ενέργειας της Νορβηγίας με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 158 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Gassco.
Το περιστατικό στο Kollsnes αναμένεται μέχρι στιγμής να περιορίσει την ικανότητα επεξεργασίας φυσικού αερίου κατά 39 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα διαφάνειας της Gassco, αν και οι εκτιμήσεις για τον όγκο ενδέχεται να αλλάξουν.
«Είχαμε μια διακοπή ρεύματος στο Kollsnes, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ελεγχόμενη διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης. Εκκενώνουμε την εγκατάσταση για το προσωπικό», ανέφερε η Equinor σε ανακοίνωσή της.
Η Gassco επιβεβαίωσε ότι η Kollsnes είχε υποστεί διακοπή ρεύματος και δήλωσε ότι οι διαδικασίες της επέβαλαν την εκκένωση του εργοστασίου. «Η διάρκεια της διακοπής είναι αβέβαιη», δήλωσε εκπρόσωπος της Gassco. Δεν ήταν άμεσα σαφές τι προκάλεσε τη διακοπή.
Ξεχωριστά, η Gassco ανήρτησε μήνυμα μέσω του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην πλατφόρμα φυσικού αερίου Troll A, η οποία τροφοδοτείται μέσω καλωδίου από την ξηρά, ήταν επίσης εκτός λειτουργίας.
Η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, παρέχοντας περίπου το 30% όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές το πώς αυτή η έκτακτη εξέλιξη θα επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τις προηγούμενες ημέρες είχε καταγραφεί μία σημαντική πτώση, δεδομένης της καλοκαιρίας στην Ευρώπη και της μειωμένης ζήτησης στην Ασία. Ωστόσο, μία αναπάντεχη βλάβη στις νορβηγικές υποδομές φυσικού αερίου πέρσι, είχε προκαλέσει την ξαφνική εκτίναξη των τιμών.
Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι μετεωρολογικές υπηρεσίες στην ήπειρο προειδοποιούν για ένα ασυνήθιστο για την εποχή ψυχρό κύμα τις επόμενες ημέρες. Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, οι αυξημένες ανάγκες θέρμανσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω πιέσεις των τιμών.