10th SEEED του ΙΕΝΕ: Οι Ευκαιρίες στην Αγορά Φυσικού Αερίου της ΝΑ Ευρώπης και η Ανάγκη για Νέες Υποδομές

10th SEEED του ΙΕΝΕ: Οι Ευκαιρίες στην Αγορά Φυσικού Αερίου της ΝΑ Ευρώπης και η Ανάγκη για Νέες Υποδομές
emergia.gr
Πεμ, 15 Ιουνίου 2017 - 07:56
Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις όσον αφορά την επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, επικεντρώθηκε η πέμπτη συνεδρία του «10th SE Europe Energy Dialogue»

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις όσον αφορά την επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, επικεντρώθηκε η πέμπτη συνεδρία του «10th SE Europe Energy Dialogue».

Προεδρεύων της συνεδρίας ήταν ο Petar Maksimovic, Secretary General της AERS. 

O Aleksadar Kovacevic, Σέρβος ενεργειακός αναλυτής, τόνισε ότι η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης είναι σημαντική από γεωγραφικής άποψης όσον αφορά τις αγορές φυσικού αερίου, αλλά με μικρές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια. 

Επίσης, επεσήμανε το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις χώρες της περιοχής, αλλά και τις περιορισμένες και υποχρησιμοποιούμενες υποδομές φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη. 

Επιπλέον, τόνισε την βιομηχανική ανταγωνιστικότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία είναι χαμηλή, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το τρίτο μεγαλύτερο εμπόδιο στο doing business στην Σερβία είναι στον τομέα του ηλεκτρισμού. Ειδική διαγραμματική αναφορά υπήρξε στην δημιουργία ενός Balkan gas hub με την χρήση των υπαρχόντων υποδομών φυσικού αερίου της περιοχής.

Ο κ. Φαραντούρης, γενικός σύμβουλος, επικεφαλής του νομικού τμήματος της ΔΕΠΑ και προεδρεύων της επιτροπής νομικών ζητημάτων της Eurogas, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και της χρήσης περισσότερου φυσικού αερίου στην περιοχή (κυρίως LNG), διότι το LNG είναι περιβαλλοντικά φιλικό και ασφαλές, μεταξύ άλλων, ενώ η ζήτηση αυτού διεθνώς αυξάνεται. 

Επιπροσθέτως, τόνισε τις ευκαιρίες ανάπτυξης της χρήσης LNG στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να γίνει κόμβος μέσω διαφόρων έργων, όπως το Poseidon Med II, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το LNG γίνεται παγκοσμίως commodised και θα σημαντικό στο μέλλον για το bunkering.

Ο κ. Durovic, Κροάτης ενεργειακός αναλυτής, επικεντρώθηκε στην Κροατία, αναφέροντας κάποια βασικά ενεργειακά στοιχεία της χώρας, όπως ενεργειακή παραγωγή και κατανάλωση, αλλά και τελευταία διαθέσιμα στοιχεία φυσικού αερίου αυτής. Ακολούθησε αναφορά στο Κροατικό δίκτυο φυσικού αερίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό εκτείνεται συνολικά σε 2,694 χλμ υψηλής πίεσης, έχοντας 10 σημεία εισόδου και 172 σημεία εξόδου με επενδύσεις αξίας 600 εκατ. ευρώ μεταξύ 2002 και 2015. Νέα προβλεπόμενα αναπτυξιακά έργα φυσικού αερίου στην χώρα περιλαμβάνουν διασυνδέσεις της Κροατίας με Βοσνία, Σλοβενία και Σερβία, μεταξύ άλλων, ενώ υπήρξε ειδική αναφορά στο Ionian Adriatic Pipeline (IAP) και στο τέρμιναλ LNG Krk.

O κ. Βudimir, Investment Executive Director της κρατικής εταιρείας παροχής φυσικού αερίου στη Σερβία Srbijagas, επικεντρώθηκε κυρίως στις διασυνδέσεις φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας-Κροατίας και Σερβίας-Ρουμανίας, αναφέροντας τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών, ενώ υπήρξε σύντομη αναφορά στους αποθηκευτικούς χώρους της χώρας. 

Ο κ. Κουτσούκος, Process Coordinator της Asprofos Engineering, τεχνικής και συμβουλευτικής εταιρείας στην Ελλάδα, θυγατρικής των ΕΛΠΕ, έκανε μία σύντομη περιγραφή στο προφίλ της εταιρείας, ενώ η παρουσίασή του εστίασε στο Trans Adriatic Pipeline (TAP), τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και την διαδρομή αυτού. Το γεγονός ότι ο TAP περνάει τρεις φορές από εθνικά σύνορα (Τουρκία-Ελλάδα, Ελλάδα-Αλβανία και Αλβανία-Ιταλία) σημαίνει ότι τίθενται και διαφορετικά νομοθετικά και τεχνικά ζητήματα για κάθε χώρα ξεχωριστά, επεσήμανε χαρακτηριστικά. Η εμπειρία της Asprofos Engineering στον TAP περιλαμβάνει την περιβαλλοντική μελέτη για το ελληνικό τμήμα του αγωγού μήκους 540 χλμ, την λεπτομερή σχεδίαση του αγωγού από μηχανολογικής πλευράς στην Ελλάδα μήκους 187 χλμ, αλλά και τις άδειες για την υλοποίηση του χερσαίου τμήματος στην Ελλάδα και την Αλβανία αντίστοιχα συνολικού μήκους 780 χλμ., μεταξύ άλλων.

Το «10 th SE Europe Energy Dialogue», το μεγάλο ετήσιο περιφερειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και, συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, στις 13 και 14 Ιουνίου, ενώ η κεντρική θεματική του ήταν «Η Σύνδεση των Ενεργειακών Αγορών της ΝΑ Ευρώπης» («Connecting SE Europe’s Energy Markets»).