Τα πολιτικά μηνύματα εστάλησαν. Οι τόνοι ανέβηκαν όσο απαιτεί μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση όσο η σημερινή του Eurogroup. Τα στοιχήματα ευρωπαϊκών πηγών, πολιτικών παρατηρητών και αναλυτών συγκλίνουν υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης. Το ατύχημα βεβαίως, πριν εκδοθεί το ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν μπορεί τυπικά να αποκλειστεί.
Η κυβέρνηση δια διαρροών έσπευσε χθες να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμα απόσταση, φωτογραφίζοντας την επιλογή της παραπομπής του ελληνικούς θέματος σε Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο από όλες τις πλευρές ασκούνται πιέσεις ώστε να ληφθεί σήμερα η τελική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.
Η συμβιβαστική λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε έναν «κοινό χώρο προσγείωσης όπου ο καθένας θα έχει μια σχετική ικανοποίηση»όπως είναι η χαρακτηριστική αναφορά στελεχών του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών όπου το κάθε εμπλεκόμενο μέρος «να μπορεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις εξασφαλίζοντας όμως κάποιες εγγυήσεις».
Δεδομένης της εμμονής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις του Μαΐου του 2016, τα πιθανά σημεία στα οποία μπορεί να κριθεί ο συμβιβασμός είναι το ύψος της δόσης, οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022 και οι διατυπώσεις αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Η σύνδεση του χρέους ρήτρα ανάπτυξης που πρότεινε η Γαλλία, απορρίπτεται επί του παρόντος από τη Γερμανία αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το 2018.
Η διαρροή πηγών του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας,σύμφωνα την οποία «δεν θα τα σπάσουμε στο ύψος της δόσης» αφήνει περιθώριο ερμηνειών για μία μάξι δόση η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022, μπορούν να αποτελέσουν επίσης παράμετρο διαπραγμάτευσης. Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup όπου συμφωνήθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, στο τραπέζι είχε πέσει πρόταση για πλεονάσματα 2,2%στη συνέχεια.
Οι διατυπώσεις, στη βάση του περυσινού ανακοινωθέντος για το χρέος, προσφέρονται επίσης για συμβιβασμό. Στο τραπέζι είχε πέσει το σενάριο επιμήκυνσης των δανείων του EFSF κατά 0 έως και 15 χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες και σύμφωνα με μία πηγή, η δεκαπενταετία θα μπορούσε να αυξηθεί έως τα 17,5 χρόνια,εάν και εφόσον, πάντα στο τέλος του προγράμματος.
Οι συζητήσεις σε θέματα τεχνικών και φραστικών βελτιώσεων στη βάση του περυσινού ανακοινωθέντος συνεχίζονται έως την τελευταία ώρα.
Ο Β. Σόιμπλε δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα τη γραμμή του. Εάν κριθούν αναγκαία πρόσθετα μέτρα για το χρέος, αυτά θα προκύψουν μετά από νέα έκθεση βιωσιμότητας το 2018,διαμηνύεται από το Βερολίνο.
Σταθερό στην τελευταία του γραμμή (καταφανώς διαφοροποιημένη σε σχέση με τη μέχρι πρότινος διπλή απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους), εμφανίζεται από την άλλη πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του χθες στο Bloombergεξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ, είπε, προσέρχεται στη συνεδρίαση με την πάγια θέση του ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: τις μεταρρυθμίσεις από τη μία και τις παρεμβάσεις στο χρέος από την άλλη.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμβιβάστηκε απόλυτα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ψηφίζοντας ενάμιση χρόνο νωρίτερα μέτρα τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται -στο βασικό σενάριο- το 2019, το Ταμείο έχει πάψει το τελευταίο διάστημα να πιέζει για ριζική διευθέτηση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο.
Όπως επανέλαβε χθες ο Λίπτον μια διέξοδος θα ήταν «να εγκρίνουμε κατ' αρχήν το πρόγραμμα» και μετά «να αρχίσουμε πιο εντατικά, αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το θέμα του χρέους».
Η συνεδρίαση του Eurogroup , ξεκινά στις 4 ώρα Ελλάδος , στο Λουξεμβούργο. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του ESM δεν αποκλείεται να σταλούν τα πρώτα μηνύματα...
(Πηγή: euro2day.gr)