Θετικά εξελίσσεται η προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) της Sunlight. Αν και ποσοτικά στοιχεία της ζήτησης ακόμη δεν είναι διαθέσιμα, το ενδιαφέρον κρίνεται υψηλό, τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και από θεσμικούς επενδυτές. Στελέχη κοντά στην έκδοση προεξοφλούν την επιτυχή ολοκλήρωσή της μέχρι αύριο Παρασκευή 16 Ιουνίου, που λήγει η περίοδος της δημόσιας προσφοράς

Θετικά εξελίσσεται η προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) της Sunlight. Αν και ποσοτικά στοιχεία της ζήτησης ακόμη δεν είναι διαθέσιμα, το ενδιαφέρον κρίνεται υψηλό, τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και από θεσμικούς επενδυτές. Στελέχη κοντά στην έκδοση προεξοφλούν την επιτυχή ολοκλήρωσή της μέχρι αύριο Παρασκευή 16 Ιουνίου, που λήγει η περίοδος της δημόσιας προσφοράς.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η δέσμευση του βασικού μετόχου του ομίλου Sunlight, ότι θα καλύψει στο μέλλον οποιεσδήποτε χρηματοδοτικές ανάγκες δημιουργηθούν, πέρα από κάποιο όριο. Συγκεκριμένα, η Olympia Group, που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, δεσμεύεται ότι ο λόγος καθαρού δανεισμού προς τα ετήσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA) δεν θα ξεπεράσει το όριο του 5,5. Σε περίπτωση που απαιτηθούν κεφάλαια πάνω από αυτό το όριο, θα καλύπτονται μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που θα καλύπτει ο βασικός μέτοχος.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του ΚΟΔ, ο όμιλος Sunlight έχει αναλάβει την υποχρέωση, πρώτον να μην προβεί στη λήψη νέων πιστοδοτήσεων για συνολικό ποσό άνω των 16 εκατ. ευρώ και δεύτερον, να διατηρεί τον λόγο του δείκτη «Σύνολο Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA» σε ομιλική βάση μικρότερο του 5,5. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, αν ο εν λόγω δείκτης υπερβεί το 5,5, «τότε η εκδότρια θα προβαίνει σε αύξηση μ.κ., ο δε βασικός μέτοχος της εκδότριας με την επωνυμία Olympia Group διαβεβαιώνει ρητά και ανεπιφύλακτα και εγγυάται έναντι των ομολογιούχων ότι, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής που κατέχει ή/θα κατέχει ή όχι στο μέλλον στο μ.κ. της εταιρείας, θα καταβάλλει για λογαριασμό των εκάστοτε υφιστάμενων επενδυτών της εταιρείας το ποσό της εκάστοτε αύξησης και μέχρι του απαιτούμενου πόσου, προκειμένου να αυξάνονται κάθε φορά τα ταμειακά διαθέσιμα της εκδότριας και να μειώνεται αντίστοιχα το σύνολο του καθαρού δανεισμού».

Στο μεταξύ χθες παρουσιάστηκε στο Χ.Α. η δραστηριότητα της Sunlight Recycling, ως μια εξαγωγική επιχείρηση της Βορείου Ελλάδος. Μιλώντας στο Χ.Α. ο επικεφαλής της επιχείρησης Σπύρος Κόπολας, ανέφερε ότι η μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη, καλύπτει το 58% της ετήσιας παραγωγής της μητρικής Sunlight, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους στην επιχείρηση και τη χώρα. Η λειτουργία της μονάδας ανακύκλωσης κόστισε 25 εκατ. ευρώ και σήμερα απασχολούνται 54 άτομα.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Recycling ανέφερε ότι στόχος της μητρικής εταιρείας είναι η επέκτασή της σε ΗΠΑ και Γερμανία με τη δημιουργία δύο κέντρων διανομής και ελαφράς μεταποίησης προϊόντων. Στόχος της είναι κυρίως η αγορά μπαταρίας βαρέων οχημάτων που αξιοποιούνται σε μεγάλα έργα και κατασκευές.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 15/06/2017)