Η Τελική Έγκριση για το Νέο Διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ στα Προαπαιτούμενα σε Εκκρεμότητα στη Νέα Συμφωνία - Ως το Νοέμβριο η Υποβολή Δέσμευσης για την Εκποίηση του 40% των Λιγνιτικών της ΔΕΗ

Η Τελική Έγκριση για το Νέο Διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ στα Προαπαιτούμενα σε Εκκρεμότητα στη Νέα Συμφωνία - Ως το Νοέμβριο η Υποβολή Δέσμευσης για την Εκποίηση του 40% των Λιγνιτικών της ΔΕΗ
energia.gr
Παρ, 23 Ιουνίου 2017 - 19:15
upd. 23:20 Η τελική έγκριση για την έναρξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ καθώς και η συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με βάση τα τελικά κείμενα των επικαιροποιημένων μνημονίων, που, μαζί με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. εδώ), δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα

upd. 23:20

Η τελική έγκριση για την έναρξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ καθώς και η συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με βάση τα τελικά κείμενα των επικαιροποιημένων μνημονίων, που, μαζί με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. εδώ), δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το προαπαιτούμενο για τον επαναϋπολογισμό τουλάχιστον του10% των συντάξεων με βάση το νέο νόμο.

Παράλληλα, περιλαμβάνει στα 113 prior actions και την υποβολή δέσμευσης στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ελλάδας, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, για την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.

Επίσης, στο τεχνικό μνημόνιο περιλαμβάνεται τη δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας («Υπερταμείο) και αφορά τις παρακάτω εταιρείες:

1 Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών(25%)
2 Εναπομείναντα αεροδρόμια
3 ΓΑΙΑΟΣΕ
4 Ελληνικές Αλυκές
5 Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
6 ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ
7 Διώρυγα Κορίνθου
8 Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
9 Helexpo
10 Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και/ή παραχωρήσεων που ανήκουν στο Δημόσιο και ελέγχονται από την ΛΑΡΚΟ
11 Ποσοστά μειοψηφίας: ΟΤΕ (1%),ΚΑΕ (Folli Follie Group), Hellenic Duty Free

Αναφορικά με το χρέος, το βασικό σενάριο βιωσιμότητας χρέους προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% του ΑΕΠ το 2022,υποχωρούν σταδιακά στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2060, ήτοι κατά μέσο όρο, τοπρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2019-2060 διαμορφώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ. Τα άλλα τρία εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο από 2,2% του ΑΕΠ έως και 1,7% του ΑΕΠ (στο τρίτο σενάριο).

Στην έκθεση συυμόρφωσης περιλαμβάνεται και η λίστα με τις 113 απαιτήσεις για υλοποίηση prior actions που πρέπει να καλύψει από εδώ και στο εξής η χώρα. Μεταξύ αυτών προβλέπει τα παρακάτω:

– Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

– Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

– Στελέχωση της ΑΔΑΕ και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

– Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

– Τον επανυπολογισμό και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου (έως τα τέλη Ιουνίου 2017).

– Την καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Ιανουαρίου 2018).

– Τη νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως τον Νοέμβριο του 2017).

– Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης στις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

– Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την ερχόμενη αξιολόγηση).

– Τη σύνταξη έκθεσης (έως τον Δεκέμβριο του 2017) με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις. Την αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).

– Την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου (έως το τέλος Ιουνίου).

– Την υιοθέτηση (έως τον Ιούλιο του 2017) των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

– Την υιοθέτηση (έως τον Σεπτέμβριο του 2017) νομοθεσίας πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο για το κτηματολόγιο.

– Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.

– Την κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017).

-Επίσης προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).