Μέχρι τέλος καλοκαιριού Σχέδια Βελτίωσης, Leader, 2η προκήρυξη Νέων Αγροτών και το Σεπτέµβριο Απονιτροποίηση και Σύσταση Οργανώσεων Παραγωγών. Αυτό είναι το πλάνο των ενισχύσεων του 2017 για τον αγροτικό τοµέα που εξέδωσαν οι διαχειριστικές αρχές κατά την 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραµµάτων στο Ναύπλιο

Μέχρι τέλος καλοκαιριού Σχέδια Βελτίωσης, Leader, 2η προκήρυξη Νέων Αγροτών και το Σεπτέµβριο Απονιτροποίηση και Σύσταση Οργανώσεων Παραγωγών. Αυτό είναι το πλάνο των ενισχύσεων του 2017 για τον αγροτικό τοµέα που εξέδωσαν οι διαχειριστικές αρχές κατά την 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραµµάτων στο Ναύπλιο.

Μέχρι τέλος του έτους σχεδιάζεται να προκηρυχθούν επίσης οι Σύµβουλοι και το κοµµάτι των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορά τα αρδευτικά έργα. «Τελειώσαµε µε τις αιρεσιµότητες για τα νερά οπότε µπορεί να προλάβουµε να προκηρύξουµε τα αρδευτικά µέσα στο έτος», ανέφερε σχετικά ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων και πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαµπος Κασίµης.

Προκαταβολή Βιολογικών 70%

Επιπλέον, αυτή την περίοδο γίνεται η επεξεργασία των κριτηρίων ένταξης στην 2η προκήρυξη του Μέτρου για κτηνοτρόφους και αγρότες, µε στόχο να εκδοθεί µέσα στο έτος. Σύµφωνα µε τα όσα προέκυψαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης, θα αφαιρεθεί η διάταξη του κόφτη Natura και τη θέση του θα πάρουν κριτήρια όπως η ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα, η ηλικία του αγρότη, το µέγεθος της έκτασής ή του ζωικού του κεφαλαίου και το χρονικό διάστηµα που είναι πιστοποιηµένος. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι εντάχθηκαν νέα προϊόντα στο πριµ όπως: Ρόδια, σύκα, µικρόκαρπες (φράουλες κ.λπ), αβοκάντο µε 90ευρώ ανά στρέµµα για νεοεισερχόµενους και παλιούς βιοκαλλιεργητές, ακτινίδιο 87 ευρώ ανά στρέµµα για παλιούς και 90 ευρώ για νεοεισερχόµενους, ακρόδρυα 60 ευρώ ανά στρέµµα για παλιούς και 61,6 ευρώ για νεοεισερχόµενους, καπνός, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα 60 ευρώ ανά στρέµµα για παλιούς και νεοεισερχόµενους.
Τέλος, όπως είπε ο κ. Κασίµης, όσοι εντάχθηκαν στην 1η πρόσκληση της Βιολογικής Γεωργίας, θα λάβουν µέχρι τέλος του έτους προκαταβολή στο 70% του πριµ.

Νέος χάρτης εξισωτικής το 2018

Εντωµεταξύ, παραδόθηκε την περασµένη εβδοµάδα η µελέτη για τις νέες µειονεκτικές περιοχές σύµφωνα µε τον κ. Κασίµη, οπότε αυτό σηµαίνει ότι από το 2018 και µετά θα ισχύσει ο νέος χάρτης. Το γεγονός αυτό επηρεάζει µόνο τους δικαιούχους εξισωτικής στις λεγόµενες µειονεκτικές περιοχές και όχι τις ορεινές περιοχές. Όσοι αποκλειστούν από τη νέα κατανοµή θα συνεχίσουν να λαµβάνουν εξισωτική για τέσσερα χρόνια µειωµένη κατά 20, 40, 60 και 80% αντίστοιχα για κάθε έτος.

∆ιαφωνία για τους Συµβούλους

 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι θα προκηρυχθεί το Μέτρο των Συµβούλων πριν το Σεπτέµβριο, ωστόσο ο κ. Κασίµης εµφανίστηκε πιο επιφυλακτικός χαρακτηρίζοντας «δύσκολη» την υπόθεση τοποθετώντας την πρόσκληση αόριστα µέσα στο έτος. Σηµειώνεται, ότι αναµένεται να διαµορφωθεί το νέο θεσµικό πλαίσιο για το σύστηµα γεωργικών συµβουλών (κλείνει µέσα στον Ιούλιο) που θα ισχύσει για όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως Προγραµµάτων.

Βέτο στην επαναπροκήρυξη Νέων
Την αντίθεσή της στην παραχώρηση του Μέτρου της Μεταποίησης µε δικαιούχους αγρότες στα Leader εξέφρασε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδων, που ζητά να αναλάβουν οι Περιφέρειες τις προκηρύξεις. Παράλληλα επισηµαίνει ότι απαιτείται κατάργηση κριτηρίων µοριοδότησης που επικροτούν εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό για την ανάγκη της επένδυσης για ευνόητους λόγους.
Επιπλέον, η ΕΝΠΕ µέσω του προέδρου της Κώστα Αγοραστού επέκκρινε τις διαχειριστικές αρχές για την ταχύτητά της, ενώ  έθεσε βέτο στην επαναπροκήρυξη των Νέων Αγροτών από τις περιφέρειες που περίσσεψαν κονδύλια, γιατί «πώς να το κάνουµε δεν έχουν όλες αγροτικό προσανατολισµό». Κοντά σε αυτή την άποψη ήταν και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Νίκου Τατούλη ο οποίος είπε ότι είναι «λάθος η εκχώρηση του προγράµµατος σε µια οριζόντια λογική, γιατί αυτό περιορίζει τις δυνατότητες που έχει η κάθε δοµή ώστε ανταγωνιστικά και ολοκληρωµένα να δει τις δικές της προτεραιότητες». Παράλληλα ζητήθηκαν από τους εκπροσώπους των Περιφερειών περισσότερα κονδύλια για δηµόσια έργα αγροτικής οδοποιίας.


Επίσημο ημερολόγιο προσκλήσεων για το 2017


Σύµφωνα µε έγγραφο που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης η προϊστάµενη της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΦαρµογής των Προγραµµάτων, Παναγιώτα Πυριοβόλη, το χρονοδιάγραµµα των αρχών έχει ως εξής:

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ
(Μετρο 10.1.8)

Προσκληση: Τέλος Ιουνίου
Υπογράφτηκε η πρόσκληση και αναµένεται να βγει στον αέρα την ερχόµενη εβδοµάδα. Αφορά παραγωγούς πυρηνόκαρπων που ακολουθούν µεθόδους σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδoπτέρων µε ατµιστήρες και παγίδες στις εκµεταλλεύσεις τους.
Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 38,7 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρµογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα επόµενα τρία έτη εφαρµογής.

Σχέδια βελτίωσης
(Μέτρο 4.1.1 και 4.1.3)

Προσκληση: Τέλος Ιουλίου
Ολοκληρώνεται το σχέδιο της πρόσκλησης και αν ξεµπλοκάρουν τα πράγµατα µε το πληροφοριακό σύστηµα τέλη Ιουλίου είναι ο στόχος να προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να ξεκινήσει η επιλεξιµότητα των δαπανών. Αργότερα θα ακολουθήσει η µελέτη για το εύλογο κόστος της επένδυσης, δηλαδή το ύψος της ιπποδύναµης του τρακτέρ που θα δικαιολογεί η δυναµικότητα της εκµετάλλευσης.
Το Μέτρο 4.1.1 για επενδύσεις σε τρακτέρ, µηχανήµατα, νέες φυτεύσεις δενδροκαλλιεργειών και οινοποιήσιµων αµπέλων, θερµοκήπια, στάβλους. ∆ικαιούχοι θα είναι κατ’ επάγγελµα αγρότες µε Τυπική Απόδοση άνω των 8.000 ευρώ και συλλογικά σχήµατα µε κύκλο εργασιών άνω των 30.000 ευρώ. Το όριο του προϋπολογισµού είναι 300.000 ευρώ, ενώ για επενδύσεις σε στάβλους ή θερµοκήπια το όριο ανεβαίνει στα 500.000 ευρώ. Για τις Οργανώσεις τα ποσά αυτά διαµορφώνονται στα 500.000 και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Προτεραιότητα ένταξης θα έχουν κτηνοτρόφοι, δενδροκαλλιεργητές και κάτοχοι θερµοκηπίων. Το ύψος ενίσχυσης κυµαίνεται µεταξύ 40-80%.
Το Μέτρο 4.1.3 για επενδύσεις που αφορούν την αξιοποίηση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας. Καλύπτονται δαπάνες για εξοπλισµός αυτοκατανάλωσης ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά (net metering κ.λπ). Στο Μέτρο 4.1.3 σύµφωνα µε τις τροποποιήσεις των Προγραµµάτων, η ένταξη των δικαιούχων θα εξαρτάται από τις ανάγκες της εκµετάλλευσής τους σε ενέργειας, τα παραγόµενα απόβλητα και τη δυναµική της εκµετάλλευσης. ∆ικαιούχοι θα είναι ενεργοί αγρότες και συλλογικά σχήµατα. Το όριο του προϋπολογισµού είναι 150.000 ευρώ, και για επενδύσεις διαχείρισης αποβλήτων τα 200.000 ευρώ. Για τις Οργανώσεις Παραγωγών τα ποσά αυτά διαµορφώνονται στα 500.000 ευρώ, εφόσον ο κύκλος των εργασιών τους είναι τουλάχιστον ίσος µε το 25% του προϋπολογισµού του έργου. Το ύψος ενίσχυσης κυµαίνεται µεταξύ 40-80%.

Leader
(Μετρο 19.2)

Προσκληση: Ιούλιος
Τον Ιούλιο θα βγει η προκήρυξη για τα δηµόσια έργα σύµφωνα µε την κ. Πυριοβόλη, ενώ ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης ανέφερε ότι για τα ιδιωτικά έργα γίνεται προσπάθεια να βγουν και αυτά πριν το τέλος του καλοκαιριού. Στα πλαίσια των ιδιωτικών επενδύσεων επιλέξιµες θα είναι: Αναφορικά µε τις νέες δυνατότητες επένδυσης που θα έχουν οι ενδιαφερόµενοι στα πλαίσια των Leader, αυτές είναι οι εξής: Μεταποίηση και εµπορία για αγρότες, επενδύσεις στον τοµέα του τουρισµού, ίδρυση µονάδων βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, εµπόριο, παραγωγή ειδών µετά την 1η µεταποίηση, επενδύσεις παροχής υπηρεσιών όπως παιδικοί σταθµοί, αθλητικοί χώροι,  πολιτιστικά κέντρα και οικοτεχνικές µονάδες.

Προστασία παραγωγής
(Μετρο 5.1)

Προσκληση: Ιούλιος
Εφαρµόζεται από τον ΕΛΓΑ και έχει δικαιούχους  φυσικά και νοµικά πρόσωπα ενεργοί γεωργοί και οµάδες γεωργών. Επιδοτεί δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης συστηµάτων προστασίας φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου, όπως για παράδειγµα αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες µεµβράνες και εξοπλισµό από πυρκαγιές.
 Τα ποσοστά στήριξης διαµορφώνονται στο 80% για µεµονωµένους δικαιούχους και στο 100% για συλλογικά σχήµατα. Εκτιµώµενη ηµεροµηνία προκήρυξης είναι ο ερχόµενος Ιούλιος.

Νέοι αγρότες
(Μετρο 6.1)

Προσκληση: Ιουλιος-Αύγουστος
Τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου ευελπιστούν στο υπουργείο να πληρώσουν την πρώτη δόση στους Νέους Αγρότες του 2016. Παράλληλα, εκδόθηκε η προδηµοσίευση της δεύτερης πρόσκλησης Νέων Γεωργών που αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, στις οποίες περίσσεψαν κονδύλια από την πρώτη προκήρυξη.
Στη δεύτερη πρόσκληση που αναµένεται Ιούλιο-Αύγουστο, θα έχουν δικαίωµα να ξαναπροσπαθήσουν και όσοι κοπούν από την πρώτη φουρνιά, καθώς το ελάχιστο όριο βαθµολογίας ένταξης, µειώνεται από τους 50 στους 40 πόντους. Οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις όπως και το ύψος της οικονοµικής ενίσχυσης θα είναι στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης.

Οµάδες παραγωγών
(Μετρο 9)

Πρόσκληση: Σεπτέµβριος
Έχει εκδοθεί η προδηµοσίευση και η πρόσκληση θα εκδοθεί το Σεπτέµβριο. Στο πολυνοµοσχέδιο για την αναγραφή στο γάλα και την εµπορία των νωπών προϊόντων, θα υπάρξει και άρθρο µε οδηγίες προς τις Περιφέρειες ώστε να στήσουν τις επιτροπές, ώστε να ξεµπλοκάρει η διαδικασία σύστασης Οµάδων και Οργανώσεων. Πρόκειται για ένα Μέτρο προϋπολογισµού 25 εκατ. ευρώ το οποίο πρώτον δεν έχει επιλέξιµες δαπάνες ή κόστη. Μοναδικό κριτήριο λήψης της ενίσχυσης λοιπόν είναι η υλοποίηση ενός επιχειρηµατικού σχεδίου, από τους παραγωγούς που θα στήσουν τις Οµάδες και τις Οργανώσεις. ∆ικαίωµα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν νέες οµάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί επίσηµα µετά την 26η Απριλίου 2016. Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι το πρώτο χρόνο ίσο µε το 10% της µέσης αξίας παραγωγής που διέθεσαν στην αγορά οι αγρότες-µέλη πριν συνεργαστούν.

Αυτόχθονες φυλές
(Μετρο 10.1.9)

Προσκληση: Οκτώβριος
Τον ερχόµενο Οκτώβριο θα προκηρυχθεί το Μέτρο για τις Αυτόχθονες Φυλές. ∆ικαιούχοι είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν στην κατοχή τους ζωικό κεφάλαιο που εντάσσεται στον κατάλογο των σπάνιων φυλών. Το ύψος των ενισχύσεων έχει ως εξής:

  • Θηλυκά βοοειδή άνω των 6 µηνών (π.χ Ελληνική Βραχυκερατική και Ελληνικός Βούβαλος): 333 ευρώ ανά MMZ.
  • Θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους π.χ Σαρακατσάνικο, Σκοπέλου, Καλλαρύτικο, Πηλίου, Σερρών): 232  ευρώ ανά ΜΜΖ.
  •  Χοιροµητέρες εγχώριου ελληνικού χοίρου: 215 ευρώ ανά ΜΜΖ.
  •  Αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των 6 µηνών (π.χ Ηλείας, Πίνδου, Θεσσαλίας, Μ: 350 ευρώ ανά ΜΜΖ.

(agronews.gr)