Ευρωπαϊκές κοντορομαχίες... αναμένεται να εκδηλωθούν για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς κυβερνητικές πηγές μιλούν για έντονο και ισχυρό ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό

Ευρωπαϊκές κοντορομαχίες... αναμένεται να εκδηλωθούν για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς κυβερνητικές πηγές μιλούν για έντονο και ισχυρό ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η μάχη... για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Διαχειριστή αναμένεται να δοθεί από δύο πλευρές. Από τη μία θα είναι, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, ο Ιταλός Διαχειριστής Snamκαι από την άλλη κοινό σχήμα των αντίστοιχων εταιριών του Βελγίου Fluxys και της Ολλανδίας Gasunie. Μάλιστα θεωρούν ότι οι Ιταλοί, οι οποίοι σημειωτέον είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη απόπειρα αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μέσω της απόκτησης ποσοστού της SOCAR, να συμμετέχει πολύ δυνατά.

Στους υποψήφιους μνηστήρες του ΔΕΣΦΑ, φέρεται και ο Διαχειριστής της Ρουμανίας Transgas,στελέχη της οποίας πριν από μήνες φέρονται να είχαν συναντηθεί και με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Σημειωτέον ότι το ποσοστό του 66% που βγαίνει προς πώληση ανήκει κατά 35% στα  ΕΛΠΕ και το υπόλοιπο 31% στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ έχουν διαχειριστές πιστοποιημένοι στα πρότυπα που ορίζει κοινοτική οδηγία αλλά και εφόσον ανήκουν στο δίκτυο των Ευρωπαίων Διαχειριστών Φυσικού Αερίου. Στην περίπτωση που στο διαγωνισμό κατέβει κοινοπραξία εταιριών τουλάχιστον ένα από τα μέλη της θα πρέπει να πληροί τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, δηλαδή να είναι Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού, της προεπιλογής, λήγει στις 24 Ιουλίου. Οπότε μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Από κει και πέρα  γίνεται η επιλογή εκείνων που παίρνουν στη δεύτερη φάση, η οποία καταλήγει στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που δημοσιοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, η διάρκεια της δεύτερης φάσης εκτιμάται ότι θα κρατήσει 12 εβδομάδες.

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν πρόσβαση στα οικονομικά και άλλα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να μελετήσουν και να ερευνήσουν προκειμένου να καταθέσουν τις τελικές τους προσφορές.

(Πηγή: euro2day.gr)