Νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργήσουν στην αγορά ρεύματος οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που θα διενεργηθούν στις αρχές Ιουλίου. Και αυτό διότι η τιμή εκκίνησης θα είναι αισθητά μειωμένη λόγω του χαμηλού κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων (πρόκειται για μία από τις βασικές μεταβλητές που καθορίζουν την τιμή εκκίνησης)

Νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργήσουν στην αγορά ρεύματος οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που θα διενεργηθούν στις αρχές Ιουλίου. Και αυτό διότι η τιμή εκκίνησης θα είναι αισθητά μειωμένη λόγω του χαμηλού κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων (πρόκειται για μία από τις βασικές μεταβλητές που καθορίζουν την τιμή εκκίνησης). 

Η διαδικασία που προβλέπεται έχει ως εξής: η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδοτεί προς τον υπουργό, ο οποίος προχωρά στην έκδοση ΚΥΑ προκειμένου να καθοριστεί η νέα τιμή εκκίνησης καθώς προβλέπεται ανά εξάμηνο αναθεώρηση. Η σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει στο υπουργείο και προβλέπει μείωση της τιμής εκκίνησης κατά περίπου 5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα η προηγούμενη τιμή ήταν 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η νέα προτεινόμενη τιμή εκκίνησης θα είναι - κατά πληροφορίες - στα 32,05 ευρώ η μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία του Ιουλίου θα δημοπρατηθεί ποσότητα 145MWh/h, δηλαδή δε θα υπάρξει αύξηση, κάτι που αναμένεται να γίνει στην επόμενη δημοπρασία το Δεκέμβριο.

Τι σημαίνει

Η μείωση των τιμών αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στον ανταγωνισμό. Θυμίζουμε ότι στις τρεις πρώτες δημοπρασίες, με τιμή εκκίνησης στα 37,37 ευρώ, είχαμε τα εξής αποτελέσματα: στην πρώτη δημοπρασία του Οκτωβρίου οι τιμές έφτασαν μέχρι τα 37,5 ευρώ η μεγαβατώρα, τον Ιανουάριο είχαμε τις υψηλότερες τιμές καθώς οι ποσότητες δημοπρατήθηκαν πάνω από τα 41 ευρώ,ενώ τον Απρίλιο στην τρίτη δημοπρασία οι τιμές διαμορφώθηκαν έως τα 40,02 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πλέον με την τιμή εκκίνησης 5 ευρώ κάτω είναι σαφές ότι οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ενέργεια σε χαμηλότερο κόστος.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η ΔΕΗ πρόσφατα ανακοίνωσε νέες εκπτώσεις της τάξης του 6% (πλέον του 15% για τους συνεπείς πελάτες) σε περίπτωση προπληρωμής της κατανάλωσης του έτους, οι νέες δημοπρασίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους εναλλακτικούς παρόχους να δώσουν νέα απάντηση με ακόμη πιο ανταγωνιστικές προσφορές και τιμολόγια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το Μάιο το μερίδιο της ΔΕΗ είχε υποχωρήσει στο 85,53% όταν το Μάρτιο βρισκόταν στο 87,66%. Δηλαδή τους τελευταίους τρεις μήνες, η ΔΕΗ χάνει περίπου 1% μερίδιο το μήνα. Την ίδια στιγμή οι μεγαλύτεροι ιδιώτες πάροχοι έχουν πλέον μερίδια της τάξης του 3,5% ενώ και άλλοι παίκτες πλην των τριών καθετοποιημένων (Protergia, Heron, Elpedison) έχουν ξεπεράσει το 1% (Watt & Volt, NRG) ή πλησιάζουν (Volterra).

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι οι ιδιώτες πάροχοι το τελευταίο διάστημα εντείνουν τις καμπάνιες και τις προσφορές τους, αξιοποιώντας το γεγονός ότι σταδιακά όλο και περισσότεροι καταναλωτές, αίρουν τις επιφυλάξεις τους και αντιμετωπίζουν πιο θετικά την αλλαγή προμηθευτή.   Άλλωστε πλέον σε αντίθεση με το παρελθόν και τα λάθη που έγιναν, υπάρχουν πιο ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, τα βήματα γίνονται πιο προσεκτικά ενώ και η αγορά εμφανίζεται σαφώς πιο ώριμη. Και βέβαια η παραχώρηση μεριδίου της ΔΕΗ είναι μονόδρομος, υπό την έννοια ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

(από capital.gr)