Στο 1,6% από 2,5% προηγουμένως, αναθεώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος την πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2016-2017 που κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Στο 1,6% από 2,5% προηγουμένως, αναθεώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος την πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2016-2017 που κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Ο βασικός λόγος γι΄αυτό είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, παράλληλα με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

«Μετά την ήπια ύφεση του 2015, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το 2016. Η ανοδική τάση του β΄ και γ΄ τριμήνου του 2016 ανακόπηκε το δ΄ τρίμηνο. Το αρνητικό μεταφερόμενο αποτέλεσμα από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αποδυναμώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017», επισημαίνεται.

Η ΤτΕ προειδοποιεί επίσης ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και εκπέμπει σήμα κινδύνου για νέες καθυστερήσεις σε σημαντικό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης (ιδίως βραχυπρόθεσμου τύπου). 

Η ΤτΕ αναφέρει ακόμα ότι παρά την επιδείνωση των προβλέψεων για το 2017, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν ευοίωνες, εφόσον όμως συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη διαδραματίζουν και οι θετικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προϋποθέσεις για την επάνοδο στην ανάπτυξη

Παρά τις θετικές αλλαγές που έχουν επισημανθεί, η μεγάλη και παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων ετών και η μείωση των επενδύσεων έχουν κληροδοτήσει στην ελληνική οικονομία τρία μείζονα προβλήματα, επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Στουρνάρας:

α) την υψηλή ανεργία,

β) το μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και

γ) το υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, τονίζει ο κ. Στουρνάρας. θα πρέπει να είναι τώρα άμεση προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής για να επανέλθει η οικονομία σε διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

1) Η ανάπτυξη είναι η μόνη απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Για να αλλάξει η ελληνική οικονομία και να προσανατολιστεί σε ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης που θα δημιουργεί νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας, είναι αναγκαία μία σταθερή και συνεπής αναπτυξιακή πολιτική.

2) Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία.

3) Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους. Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της συμφωνίας και δόθηκε μια πιο σαφής κατεύθυνση για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος (μετάθεση τοκοχρεολυσίων από 0 έως 15 χρόνια).