Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ανοικτή διαβούλευση των προτάσεων του elemed
, για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου κανονιστικού πλαισίου που θα υποστηρίζει την τεχνολογία ηλεκτροδότησης εντός των λιμένων και θα εισαγάγει την έννοια του αειφόρου πλοίου. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάταξη της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ναυτιλιακών καυσίμων, με ισότιμους -
ή ευνοϊκότερους- όρους από τα συμβατικά καύσιμα.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν βασικές πτυχές του προγράμματος elemed
, διεθνείς πρακτικές υιοθέτησης της πράσινης τεχνολογίας ηλεκτροδότησης λιμένων και ηλεκτροκίνησης πλοίων, καθώς και οι προοπτικές χρήσης της στο λ
ιμάνι του Πειραιά.
Ο Πάνος Μήτρου, Technology
& Innovation Manager
, Marine
&Offshore
, South Europe,
στο Lloyd
’s Register
, τόνισε: «Πρόκειται για την ταχυτέρα αναπτυσσόμενη τεχνολογία στη ναυτιλία παγκοσμίως με ιδανικό πεδίο εφαρμογής την Ελλάδα. Μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη νησιωτικότητά μας και να στρέψουμε την ναυτιλία και τις λιμενικές μας υποδομές σε μια απόλυτα βιώσιμη οδό».
Σχετικά με τη Δράση
elemed
Η Δράση
elemed
(Electrificationinthe
Eastern
Mediterranean
) προωθεί τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων.
Στο πλαίσιο του elemed
, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο λιμάνι της Κυλλήνης.