Την οικονομική κλιμάκωση φαίνεται πως η επιλέγει η ΕΕ έναντι της Ρωσίας, καθώς όλες οι πλευρές περιμένουν την παρέμβαση του επανεκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ διαμορφώνουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων που θα στοχοποιεί τον σκιώδη στόλο του Κρεμλίνου που μεταφέρει παράτυπα πετρέλαιο. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά τα μέτρα θα στρέφονται κατά φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην παράνομη εμπορία ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το συγκεκριμένο πακέτο θα έρθει προς έγκριση πριν το τέλος του 2024, με ένα νέο μεγαλύτερο πακέτο να προγραμματίζεται για τις αρχές του 2025.
Ωστόσο, η έγκριση των πακέτων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει πολλάκιςχρησιμοποιήσει το βέτο που διαθέτει ώστε να καθυστερήσει ή να αμβλύνει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, η Ουγγαρία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση επί του παρόντος καθώς έχει την εξαμηνιαία προεδρία του οργάνου. Από την άλλη πλευρά, οι πιο διστακτικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διατηρούν σχετικά καλές θέσεις με τη Ρωσία μπορούν να προτάξουν την εκλογή Τραμπ ως επιχείρημα για την επανεξέταση των κινήσεων της ΕΕ.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σκοπεύει να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον έναν ή άλλον τρόπο. Αυτό έχει οδηγήσει τους δύο εμπόλεμους σε σπασμωδικές κινήσεις προκειμένου να κατακτήσουν όσο περισσότερο έδαφος πριν την επίσημη έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, η ΕΕ βρίσκεται σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση, καθώς η απόσυρση των ΗΠΑ από την Ουκρανία, τόσο χρηματοδοτικά, όσο και διπλωματικά, θα σήμαινε πως οι ευρωπαίοι πρέπει πλέον να “σηκώσουν το βάρος” της σύγκρουσης και των αποτελεσμάτων που θα ακολουθήσουν την επίλυσή της.