Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (ΟPV) μπορούν να είναι ένας ειδικότερος τομέας προσέγγισης της ιαπωνικής με την ελληνική ερευνητική αλλά και επιχειρηματική κοινότητα, τόνισε ο Δρ. Toshihide Kamata, που εκπροσώπησε τον JAPEC, τον ιαπωνικό σύνδεσμο επιχειρήσεων οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών στη «Nanotexnology 2017»

Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (ΟPV) μπορούν να είναι ένας ειδικότερος τομέας προσέγγισης της ιαπωνικής με την ελληνική ερευνητική αλλά και επιχειρηματική κοινότητα, τόνισε ο Δρ. Toshihide Kamata, που εκπροσώπησε τον JAPEC, τον ιαπωνικό σύνδεσμο επιχειρήσεων οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών στη «Nanotexnology 2017».

Ο JAPEC και ο αντίστοιχος ελληνικός σύνδεσμος επιχειρήσεων, ο HOPE –A, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας πέρυσι τον Μάιο και μέσα από συναντήσεις που έχουν γίνει σε ιαπωνικό αλλά και ευρωπαϊκό έδαφος, κάνουν το επόμενο βήμα προσέγγισης και διερεύνησης των πιθανών συνεργασιών, παρά την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες.

Όπως είπε ο καθηγητής κ. Στέργιος Λογοθετίδης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και «ψυχή» της «Nanotexnology», η ελληνική ένωση σταδιακά ενισχύεται και σήμερα, μετά την ένταξη στους κόλπους της των «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και «Χατζόπουλος», έχει πλέον 34 μέλη των οποίων οι συνολικοί τζίροι αθροίζονται με κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων. Ο JAPEC, έχει περί τα 80 μέλη, εταιρείες, που συνολικά έχουν ετήσιο τζίρο της τάξης του 1 τριs. δολαρίων.

Για να υπάρξει συνεργασία, στον τομέα των οργανικών νανοηλεκτρονικών, θα πρέπει οι δυο πλευρές να γνωριστούν καλύτερα, να γίνει μία «ανταλλαγή τεχνολογικής γνώσης αλλά και κουλτούρας», επειδή, όπως τόνισε ο κ. Kamata, η εφαρμοσμένη έρευνα κατευθύνεται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών που προκύπτει από την κουλτούρα κάθε περιοχής.
Στην Ιαπωνία οι τεχνολογικές απαιτήσεις είναι πολύ υψηλών στάνταρτς και εξειδίκευσης, άρα και κόστους, είπε ο κ. Yasuaki Koseki, επικεφαλής του Τμήματος R&D του ομίλου TOYOBO.

Στην παρούσα φάση και στην Ιαπωνία, η έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη πρωτοτύπων γραμμών παραγωγής και εργαλείων , όπως ακριβώς στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και το οποίο αξιολόγησαν ως πολύ ενδιαφέρον οι Ιάπωνες επιστήμονες.

(Πηγή: voria.gr)