Ο κ. Φάμελλος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και ειδικά τον καθηγητή κ. Λογοθετίδη, εξήρε το ερευνητικό έργο και την πρόοδο που έχει φέρει ο τομέας της νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.
Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση δηλώνει την ισχυρή υποστήριξή της στον τομέα της έρευνας στη Νανοτεχνολογίας, την Νανοιατρική και τα εύκαμπτα πλαστικά και διά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετέχει στη Συνεδρία που αφορά στην αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
"Το ενδιαφέρον μας είναι ξεκάθαρο και προφανές", είπε χαρακτηριστικά ο αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι "υποστηρίζουμε την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Επειδή είμαστε στη φάση εξόδου από μία πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας μας, ξέρουμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση στηρίζεται στη διαθεσιμότητα των πόρων, την αξιοποίηση των φυσικών και τοπικών πόρων, αλλά και στην αξιοποίηση της καινοτομίας, κάτι που η νανοτεχνολογία και τα νέα υλικά μας δίνουν τη δυνατότητα να πράξουμε".
Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στην πραγματική οικονομία η καινοτομία και η επιστήμη. Ειδικότερα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι στενά συνδεδεμένες και με την οικονομία, αλλά και με την κλιματική αλλαγή. Σήμερα, "η χώρα μας έχει ξεπεράσει στο ενεργειακό της μείγμα την αξιοποίηση του 25% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ το λιγνιτικό κλάσμα της ενεργειακής κατανάλωσης έχει φτάσει στο 30% και βαίνει μειούμενο", ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Εντούτοις, "χρειαζόμαστε αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα, όπως και την υποστήριξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα και μηδενικών εκπομπών. Σαφέστατα υποστηρίζουμε την αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής και την αποκέντρωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Γι' αυτό το λόγο, η χρήση της νανοτεχνολογίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την παράλληλη αξιοποίηση του θεσμού των Ενεργειακών Συνεταιρισμών που θα νομοθετήσουμε άμεσα, μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο ενεργειακής παραγωγής και ενεργειακής κατανάλωσης".
Καταλήγοντας, ο αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση των υλικών που εισάγονται στην οικονομία και στην παραγωγή. "Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να σας καλέσουμε σε μία νέα, κοινή προσπάθεια η οποία ουσιαστικά ξεκινά από την επιστήμη και την καινοτομία, αλλά δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε ταυτόχρονα στην κοινωνία για την αλλαγή στάσης και αξιών. Για μία κοινωνία η οποία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο φιλική προς τα υλικά και τους φυσικούς πόρους και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα της αξιοποίησης της καινοτομίας και της επιστήμης".