Ήταν μία από τις από τις μεγαλύτερες ενεργές χαλυβουργίες της χώρας που τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης πριν από περίπου μία διετία. Πρόκειται για την Hellenic Steel, ηγέτιδα στον κλάδο του χάλυβα και ο μοναδικός παραγωγός στον τομέα της ψυχρής έλασης στην Ελλάδα

Ήταν μία από τις  από τις μεγαλύτερες ενεργές χαλυβουργίες της χώρας που τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης πριν από περίπου μία διετία. 

Πρόκειται για την Hellenic Steel, ηγέτιδα στον κλάδο του χάλυβα και ο μοναδικός παραγωγός στον τομέα της ψυχρής έλασης στην Ελλάδα.

Το θέμα έγινε γνωστό μετά από επιστολή των εργαζομένων της εταιρίας στον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, οι οποίοι ζητούσαν την λήψη μέτρων προκειμένου η εταιρία να μην «κατεβάσει ρολά». 

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην ιταλική κυβέρνηση και στη μητρική εταιρεία ILVA ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρείας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις (αγοραστές, επενδυτές, κ.α.)

Η Hellenic Steel δεν είχε οικονομικά προβλήματα, αντίθετα είχε ικανοποιητικό όγκο παραγγελιών. Όμως είχε προβλήματα η μητρική ILVA, η οποία τον Ιούνιο του 2013 τέθηκε υπό επιτροπεία λόγω σοβαρών προβλημάτων πρόκλησης περιβαλλοντικής ρύπανσης της μονάδας του Τάραντα και επί του παρόντος τελεί υπό τη διαχείριση έκτακτου, ο οποίος διορίστηκε από την ιταλική κυβέρνηση.

H ILVA αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια κρίση εισοδημάτων και ρευστότητας, η οποία οφείλεται σε σοβαρές διαχειριστικές ζημιές που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ναυάγιο της πώλησης

Τα Χριστούγεννα του 2016 η μητρική εταιρεία όρισε εκκαθαριστές προκειμένου να διερευνήσει αν υπήρχε ενδιαφέρον να αγορασθεί. O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη και τρεις εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον εκ των οποίων μία εξ αυτών κατέθεσε και οικονομική προσφορά. 

Πριν από μερικές ημέρες όμως έληξε άδοξα η διαπραγμάτευση για την πώληση της βιομηχανίας αφού ο αρχικά επιλεχθείς αγοραστής (Ολλανδοί επενδυτές) δεν έκανε δεκτό τον όρο εκτέλεσης περιβαλλοντικών έργων, που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και που θα βάραιναν τον αγοραστή με κόστος περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, με απόφαση δικαστηρίου οδηγείται σε πτώχευση καθώς, δεδομένου ότι οι δύο άλλες προσφορές που είχαν υποβληθεί για την αγορά του εργοστασίου δεν ήταν δεσμευτικές, οι εκκαθαριστές αποφάσισαν να κηρύξουν άγονη τη διαδικασία πώλησης.

Οι 30 εργαζόμενοι που έχουν μείνει στο ανενεργό χαλυβουργείο της Hellenic Steel, αρχίζουν νέες κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην οδηγηθεί η βιομηχανία σε λουκέτο. 

Σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης, η Hellenic Steel είχε χρέη από αγορά πρώτων υλών 70 εκατ. ευρώ στη μητρική της (η εταιρεία δεν έχει οφειλές σε άλλους πιστωτές). 

Τα πάγιά της είναι ένα οικόπεδο έκτασης πάνω από 1.100 στρέμματα (εκ των οποίων οι στεγασμένοι χώροι καλύπτουν 400 στρ.) δίπλα από τα ΕΛΠΕ και πολύ ακριβό εξοπλισμό επεξεργασίας χάλυβα.

Οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν να συσπειρώσουν τους φορείς της πόλης για να υποστηρίξουν τον αγώνα τους και θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να παρέμβει πολιτικά στη γείτονα, ώστε να βρεθεί μία λύση και να μην αφεθεί “ακόμη μία παραγωγική μονάδα να οδηγηθεί σε εξαφάνιση” όπως τονίζουν. Ήδη έχει ενημερωθεί το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα επιδιωχθούν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου οικονομίας.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «μετά την εξέλιξη αυτή οι μέτοχοι της εταιρείας επιθυμούν ευθέως την πτώχευσή της, σύμφωνα και με σχετική αίτηση που έχουν καταθέσει στα δικαστήρια». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

«Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς της Θεσσαλονίκης να σκύψουν στο πρόβλημα και να μην αφήσουν μια ακόμη παραγωγική μονάδα να οδηγηθεί σε εξαφάνιση», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

(από insider.gr)