Πριν από 10 χρόνια, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είχε βιώσει μια από τις χειρότερες "υδραυλικές” χρονιές. Η δραματική πτώση των εισροών υδάτων από βροχοπτώσεις είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, που άφησαν το αποτύπωμά τους στο ηλεκτρικό σύστημα, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού

Πριν από 10 χρόνια, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είχε βιώσει μια από τις χειρότερες "υδραυλικές” χρονιές. Η δραματική πτώση των εισροών υδάτων από βροχοπτώσεις είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, που άφησαν το αποτύπωμά τους στο ηλεκτρικό σύστημα, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα η σημαντική μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής είχε επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ. Τότε ήταν η περίοδος που η ΔΕΚΟ είχε φτάσει να ψάχνει για εισαγωγές ενέργειας μέχρι τον … Καύκασο, προσπαθώντας να καλύψει το κενό που άφησε πίσω της η λειψυδρία. 

Ακριβώς 10 χρόνια μετά και ο ίδιος εφιάλτης της λειψυδρίας κάνει ξανά την εμφάνισή του στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. Και εάν η προ δεκαετίας κρίση ήρθε κυρίως ως αποτέλεσμα της δραματικής υποχώρησης των βροχοπτώσεων και των εισροών στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ, κατά τη φετινή περίοδο έπαιξε σημαντικό ρόλο η υπερεκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών κατά την ενεργειακή κρίση του χειμώνα, όταν το … market failure στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου έφερε το εγχώριο ηλεκτρικό ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Τότε λοιπόν η εντολή που δόθηκε ήταν να χρησιμοποιηθούν σε φουλ παραγωγή τα υδροηλεκτρικά, ανεξαρτήτως των προβλέψεων και των αναγκών για το επόμενο διάστημα. Αποτέλεσμα οι ταμιευτήρες να αδειάσουν και στη συνέχεια να μην είναι εφικτό τα αποθέματα να αποκατασταθούν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή το απόθεμα σε μεγαβατώρες των υδροηλεκτρικών βρίσκεται στις 1820MWh ενώ σύμφωνα με την αναμενόμενη χρήση του Αυγούστου εκτιμάται ότι θα πέσει στις 1517- 1550MWh. Κατά  το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου τα υδάτινα αποθέματα κινδυνεύουν να μειωθούν ακόμη περισσότερο στις 1400MWh. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Ιούλιο, που δεν ήταν και μια από τις "πλούσιες” υδραυλικά χρονιές, στους ταμιευτήρες ήταν "στοκαρισμένες” 2327MWh.

Όπως σημειώνουν πηγές του Capital.gr τα αποθέματα σήμερα των ΥΗΣ είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας και είναι άμεσα συγκρίσιμα με τον… "εφιάλτη” του 2007.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τον περιορισμό των υδάτινων αποθεμάτων; Η κατάσταση των ταμιευτήρων επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και τα οικονομικά της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η εταιρεία δεν θα έχει πλέον διαθέσιμο το "δωρεάν” καύσιμο για να καλύψει τις ανάγκες του συστήματος με αποτέλεσμα πιέζεται ανοδικά η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή του Συστήματος).

Ταυτόχρονα μετά την παροχεύτευση των υποχρεωτικών ποσοτήτων για αρδεύσεις, ύδρευση και τις "οικολογικές παροχές”, περιορίζεται η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Σε περίπτωση που το πρόβλημα παραμείνει τότε θα απαγορευτεί η λειτουργία των ΥΗΣ ακόμη και για λόγους εφεδρείας.

Οι δυσκολίες για το ηλεκτρικό σύστημα δεν περιορίζονται μόνο για τους θερινούς μήνες. Το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα εφόσον οι εισροές υδάτων από βροχοπτώσεις διαπιστωθεί ότι δεν είναι επαρκείς, υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί το πρόβλημα και ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ να λάβει έκτακτα μέτρα. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ακυρώσεις συντηρήσεων ή επισκευών μονάδων (για το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένες εργασίες για την αναβάθμιση μονάδας στο συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου της Κοζάνης) εντολές για εισαγωγές έκτακτων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, εισαγωγές ρεύματος κλπ.

Και βέβαια είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για επέκταση της εφαρμογής του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο θυμίζουμε λήγει το Νοέμβριο και θα πρέπει να ανανεωθεί, καθώς οι διακόψιμες βιομηχανίες απελευθερώνουν για το σύστημα ενέργεια ίση με 2-3 μονάδες παραγωγής.

Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από το ρίσκο που δημιουργείται για την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος, ο περιορισμός των υδάτινων αποθεμάτων και συνακόλουθα της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μεταφράζεται σε κίνδυνο να μετακυληθούν σημαντικά αυξημένα κόστη στους καταναλωτές.

(από www.capital.gr)