Aπιαστο όνειρο φαίνεται να μένει για τις μεγάλες πετρελαϊκές η άντληση υδρογονανθράκων στο Αρχιπέλαγος των Νήσων Λοφότεν της Νορβηγίας, καθώς όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, δεν αναμένεται να ανακληθεί η σχετική απαγόρευση

Aπιαστο όνειρο φαίνεται να μένει για τις μεγάλες πετρελαϊκές η άντληση υδρογονανθράκων στο Αρχιπέλαγος των Νήσων Λοφότεν της Νορβηγίας, καθώς όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, δεν αναμένεται να ανακληθεί η σχετική απαγόρευση. Πρόκειται για αποθέματα που η νορβηγική κυβέρνηση υπολογίζει γύρω στο 1,3 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αλλά πηγές της βιομηχανίας, όπως η εταιρεία Konkraft, επιμένουν πως φτάνουν στα 3 δισ. βαρέλια. Η αξία τους υπολογίζεται τουλάχιστον στα 65 δισ. δολάρια με τις σημερινές τιμές του «μαύρου χρυσού» (εφόσον στο σύνολό τους είναι πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο).

Οι μεγάλες πετρελαϊκές, όπως ο κρατικός κολοσσός της Νορβηγίας, η Statoil ASA, επιμένουν ότι η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις Νήσους Λοφότεν, καθώς από το 2025 αναμένεται να υποχωρήσει η παραγωγή, που έχει ήδη μειωθεί κατά 12% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του 2004. Η παραγωγή πετρελαίου εξακολουθεί, άλλωστε, να αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% του νορβηγικού ΑΕΠ, έχοντας μειωθεί σημαντικά από το τουλάχιστον 20% της οικονομίας στο οποίο ανερχόταν πριν από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014. Ο κλάδος στη Νορβηγία απασχολεί, άλλωστε, 200.000 εργαζομένους, ενώ έχει καταστήσει τη χώρα μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, ο επιχειρηματικός κόσμος και τα εργατικά συνδικάτα τάσσονται υπέρ της εκμετάλλευσης των επίμαχων αποθεμάτων στις Νήσους Λοφότεν. Ωστόσο, τα μικρότερα κόμματα εναντιώνονται σθεναρά, καθώς πρόκειται για περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με σπάνια κοράλλια. Σύμφωνα, άλλωστε, με το WWF, αποτελεί βιότοπο στον οποίο μεγαλώνει το 70% των αλιευμάτων της Νορβηγικής Θάλασσας και της Θάλασσας Μπάρεντς. Σε ό,τι αφορά τις Νήσους Λοφότεν, φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία θαλάσσιων πουλιών στην Ευρώπη. Το επιχείρημα όσων εναντιώνονται στις εξορύξεις στην περιοχή είναι πως σε περίπτωση ατυχήματος και διαρροής πετρελαίου, θα είναι τεράστια η φυσική καταστροφή. Παράλληλα, οι πολέμιοι της εξόρυξης στην περιοχή προειδοποιούν πως η χώρα θα έχει παραβιάσει κατάφωρα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η δημόσια αντιπαράθεση επί του θέματος άπτεται γενικότερης συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ως προς το ποιον ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η Νορβηγία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Σημειωτέον ότι η Νορβηγία είναι πρώτη σε παραγωγή υδρογονανθράκων στη Δυτική Ευρώπη και άρχισε να αντλεί αργό τη δεκαετία του 1970.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")